nieuws

KWS Infra legt werk stil na vrijkomen schadelijke damp

bouwbreed

Bij de reconstructie van een weg in Rijssen-Holten is deze week een machinist van KWS Infra onwel geworden. Dat gebeurde nadat hij schadelijke dampen inademde. Het werk werd onmiddellijk gestaakt. Na onderzoek van ingenieursbureau Aveco de Bondt blijkt de verontreiniging op de Dannenberg met PAK’s en minerale oliën mee te vallen.

Aanvankelijk werd gevreesd voor een ernstige verontreiniging met naftaleen, dat gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Bouwplaatsmedewerkers zagen dat dat op anderhalve meter diepte de grond merkwaardig was verkleurd en zetten de plek des onheils gelijk af.

Onderzoek wijst nu uit dat op slechts één plek een sterk verhoogd gehalte van PAK’S en minerale oliën zijn aangetroffen. De vervuilde grond wordt deze week afgevoerd. Zowel omwonenden als de gemeente Rijssen-Holten en KWS Infra halen opgelucht adem. De gemeente informeerde alle belanghebbenden tijdens een bijeenkomst.

De reconstructie van de Dannenberg gaat elders op de bouwplaats verder. Eind augustus, begin september worden de werkzaamheden op de bewuste plek hervat. KWS Infra verwijst voor commentaar naar de gemeente. Volgens een gemeentelijk voorlichter waren de bouwplaatsmedewerkers bezig met het ontgraven van een rioolsleuf.

“Naar later bleek zorgden teerbrokken met PAK’s voor een ondragelijke stank die op de luchtwegen sloeg. Gelukkig was het een puntvervuiling, circa 10 à 12 kuub grond is afgevoerd”.

Bij het verkennende bodemonderzoek was de vervuiling niet aangetroffen.

Reageer op dit artikel