nieuws

Kwart bouwproductie van aannemers China

bouwbreed

Het aandeel van de Aziatische bouwbedrijven in de internationale top van de tweehonderd grootste aannemers ter wereld is gestegen tot 41,2 procent. Chinezen en Japanners domineren de ranglijst.

Theo Leoné

Vanuit Europa verdienen alleen Vinci, ACS en Bouygues een plaats op een van de bovenste tien treden. De Franse bedrijven Vinci en Bouygues voeren in de EU al sinds jaar en dag de ranglijsten aan. Vorig jaar was Vinci goed voor een omzet van 42,7 miljard euro. De polsstok van Bouygues reikte tot 28 miljard euro. Met die prestaties zijn de Fransen te midden van alle internationale geweld terug te vinden op de vierde en achtste plek. Tussen de twee bouwers uit Frankrijk schoof vorig jaar het Spaanse concern ACS naar de zesde plaats op de wereldranglijst. De sprong vanaf plek tien werd mogelijk door via een vijandige overname van de Duitse bouwer Hochtief.

Op de lijst, samengesteld door International Construction, bivakkeert BAM (8,7 miljard euro) als eerste Nederlandse onderneming op de 30ste plaats. Volker Wessels (5,3 miljard euro) duikt op plek 55 op. Heijmans staat met zijn 2,7 miljard op de 110de positie. Tot de andere Nederlandse ondernemingen die zich een plek hebben verworven behoren TBI, Ballast Nedam en Strukton. De ranglijst moet, wat de details betreft, met een flinke korrel zout worden genomen. Zo is op de 132ste plaats ingenieursbureau Arcadis opgenomen en dat bedrijf blinkt toch echt niet uit in het zelf stenen stapelen. Aan de andere kant komen de bouwers en ingenieurs van huis uit steeds meer in elkanders vaarwater omdat talrijke groten onder hen steeds meer de rol van regisseur op zich nemen. De Amerikaanse bouwer Bechtel (nummer 9, omzet 26,8 miljard euro) besteedt vrijwel alles uit en gedraagt zich niet anders dan een gespecialiseerde bouwmanager.

Erger dan de aanwezigheid van een bureau als Arcadis op de toplijst is de vermelding van ondernemingen waarvan doodleuk ook de moedermaatschappij een eigen plek heeft. Zo ziet Strabag (16) zijn dochter Züblin (94) terug en ontmoet ACS via Hochtief (10) zelfs zijn Australische kleindochter Leighton (13).

De top van de internationale ranglijst wordt gevormd door drie Chinese ondernemingen: China State Construction (59,1 miljard euro), China Railway Construction (56,1 miljard euro) en China Railway Group (55,7 miljard euro). Samen met nog zes Chinese aannemers neemt werelds grootste land bijna een kwart van alle bouwproductie van de top 200 voor zijn rekening. Nederland heeft een aandeel van 2,5 procent. Na China is Japan de grootste bouwer (14,2procent), voor de VS (12,1 procent) en Frankrijk (8,7 procent).

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels