nieuws

Infrabouwers Emmen meer kans op werk

bouwbreed

Vier lokale wegenbouwers in Drenthe vieren een feestje. Emmen krikt de aanbestedingsdrempel op. Met de verhuizing van de dierentuin voor de deur is dat eigenlijk goed voor iedereen.

Goed nieuws voor de aannemer die met regelmaat klust in de omgeving van Emmen. De gemeente gaat meer werken onderhands aanbesteden om zo het lokale bedrijfsleven een hart onder de riem te steken.

De lokale aanbestedingsdrempel gaat per direct van 7 ton naar 2 miljoen euro.

Initiatiefnemer Didier Niland, directeur van wegenbouw Hemmen uit Emmen is blij met het behaalde resultaat dat in amper drie maanden is bereikt. “Dit is goed voor het lokale bedrijfsleven, want iedere euro die bij de regio terecht komt wordt zes, zeven keer uitgegeven. Als alles naar buiten gaat, ben je het kwijt. Dat vinden wij doodzonde.”

Het komt vaker voor dat opdrachten naar ‘goedkopere’ aannemers van buitenaf gaan, zegt de directeur die het stokje van zijn schoonvader Hemmen overnam. “Vaak gaat het net mis. Net iets duurder? Ja, nee, in deze tijd zeggen we dat we net niet goedkoop genoeg zijn.”

Meer onderhands aanbesteden komt de kwaliteit van het werk ten goede, beargumenteert Niland. “Wij zijn als het ware ondernemer onder de ondernemers. Wij worden niet alleen door de opdrachtgevers in de gaten gehouden, ook de winkelier spreekt ons er op aan als er iets niet goed gaat. Dat kunnen we ons niet veroorloven.”

De maatregel komt op een ideaal moment. Met de aangekondigde verhuizing van de dierentuin is er de komende jaren veel werk te verdelen, zegt Niland. Emmen omarmde het plan om een aantal redenen. Naast kwaliteit en prijs wil de gemeente ook kunnen kiezen voor een aannemer waarmee hij goede ervaringen heeft.

Huisaannemer

Niet dat Emmen voor één huisaannemer gaat. Tot werken van 700.000 euro nodigt de gemeente minimaal drie partijen uit. Voor werken tussen de 700.000 en 2 miljoen euro maken zes aannemers kans.“Het is echt niet zo dat al het werk één op één verdeeld wordt hier”, zegt Niland, “was het maar zo denk ik dan. Nee, de tijd van huisaannemers – een achterhaald begrip trouwens – komt nooit meer terug.”

Brancheorganisatie Bouwend Nederland is in zijn nopjes. Sjoerd Wind, beleidsmedewerker van Bouwend Nederland regio Noord roept gemeenten op het voorbeeld te volgen. “Te vaak leggen zij zichzelf te strenge eisen op.” Ook in Emmen is de rek er nog niet uit. Onderhands aanbesteden mag tot vijf miljoen euro.”

Reageer op dit artikel