nieuws

Het échte Grolsch Veste-drama

bouwbreed

Het RTL Nieuws sloot er de reportage over de Grolsch Veste afgelopen dinsdag mee af: de oproep van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan de branche om ‘maatregelen’ te nemen. Maar als er na Maastricht, Tiel, Hoorn, Rotterdam en nu Enschede één ding duidelijk is, is het dat dit soort vrijblijvende pleidooien – van wie dan […]

Het RTL Nieuws sloot er de reportage over de Grolsch Veste afgelopen dinsdag mee af: de oproep van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan de branche om ‘maatregelen’ te nemen. Maar als er na Maastricht, Tiel, Hoorn, Rotterdam en nu Enschede één ding duidelijk is, is het dat dit soort vrijblijvende pleidooien – van wie dan ook, aan wie dan ook – volstrekt geen zoden aan de dijk zetten.

Bijna tien jaar nadat twee inwoners van Maastricht om het leven kwamen, is er in de praktijk nog niets veranderd. Het gaat eerder slechter dan beter. En nog erger: er is sprake van gewenning. Dat mensen hun leven laten bij wat in het beste geval onbeholpen geklungel is, en in het slechtste geval een volledig gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel, leidt nauwelijks nog tot ophef. Dus geen Kamervragen deze week, geen hevige verontwaardiging – zelfs geen gespeelde.

De technische oorzaken van dit soort drama’s worden minutieus uitgeplozen. Maar daarmee worden ze ook ontmenselijkt. Het gedrag van iedere spant en bout is bekend, maar niet de impact daarvan op de slachtoffers. De verschrikking van mensen die de dood in de ogen zien, de trauma’s van de overlevenden – we zien het niet, we horen het niet.

Het beeld dat het publiek heeft, is er slechts één van wat verwrongen staal. De menselijke kant ontbreekt. Mediastilte is immers bijna altijd een voorwaarde voor het krijgen van schadevergoeding. Dat nabestaanden en gewonden dat accepteren, is logisch en begrijpelijk – dat is in hun belang. Maar het zou goed zijn als de verantwoordelijke bedrijven en hun verzekeraars de slachtoffers in de media juist de vrije hand geven – dat is namelijk in het belang van de branche.

Eén beklemmend reportage met een weduwe in datzelfde RTL Nieuwsis minstens zo belangrijk in het voorkomen van nieuwe instortingen als alle onderzoeken van de Onderzoeksraad bij elkaar.

Reageer op dit artikel