nieuws

Dunne zonnecellen kunnen efficiënter

bouwbreed

Door het gebruik van zilveren nanodeeltjes aan de achterkant kan het rendement van dunnefilmzonnecellen flink worden verhoogd. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nano-letters.

Het rendement van dunnefilmzonnecellen is tot nu toe beperkt, juist omdat ze zo dun zijn. Daardoor gaan veel lichtdeeltjes door de siliciumlaag heen zonder een elektron weg te stoten wat nodig is om een stroom te laten lopen. De geringe dikte heeft wel als voordeel dat de cellen flexibel zijn en op heel uiteenlopende materialen, van tuinhekjes tot kleding, kunnen worden toegepast.

Het nieuwe onderzoek toont aan dat zilveren nanodeeltjes aan de achterkant de lichtdeeltjes terug de cel in kaatsen, waardoor ze alsnog een stroompje opwekken. De techniek is goedkoper en gemakkelijker op te schalen dan alternatieven als het opruwen van het halfgeleidermateriaal, om de optische dikte van de zonnecel te vergroten.

Reageer op dit artikel