nieuws

De nieuwe troeven van De Combi Groep

bouwbreed

De omzet van De Combi Groep steeg vorig jaar fors naar 110 miljoen euro (2010: 91 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat was niettemin, voor het eerst in 16 jaar, negatief: -2,6 miljoen euro.

“Het verlies over 2011 geeft een vertekend beeld van de positieve ontwikkeling die het bedrijf doormaakt”, stelt algemeen directeur Frank Auer resoluut. “Het komt niet voort uit structurele zaken maar uit enkele zeperds. Op een klein aantal projecten zijn forse verliezen geleden.”

Voor dit jaar rekent Auer op een vergelijkbare omzet als in 2011 en bovendien zwarte cijfers onder de streep. “De Combi Groep”, zo verklaart hij zijn optimisme nader, “is gespecialiseerd in hét marktsegment waarin groei valt te verwachten: dat van renovatie en onderhoud. Ons bedrijf is daarin een van de weinige landelijk werkende grote aanbieders.”

De organisatie is in de periode november 2011-april 2012 aangepast aan veranderingen in de markt voor het bedrijf. “Wij hebben adequaat gereageerd met een vermindering van de algemene kosten. Het vet is weggesneden.” Het personeelsbestand nam af met circa 35 personen tot in totaal 350. Enkele regionale vestigingen werden samengevoegd. “Verder trachten we nog tal van dingen beter te doen, op alle niveaus.”

COA

Dat het bedrijf in het jaarverslag over 2010 een forse omzetval moest melden (met 40 procent), had net als het verlies van afgelopen jaar een hoofdzakelijk incidentele oorzaak, zo onderstreept hij. “Een aantal jaren was er veel werk voor het COA. Dat raakte van de markt waardoor wij een eind zijn teruggezakt. Maar nog wel altijd naar een niveau hoger dan voorheen, zonder de opdrachten van het COA.”

Andere opdrachtgevers zijn onder meer overheden, corporaties en onderwijsinstellingen. Als compensatie voor het gat dat het COA liet vallen, zijn ook nieuwe markten verkend. Zoals recreatieparken en dan ook nog in België. Het was een van de oorzaken van het tegenvallende resultaat vorig jaar. “Voor het eerste recreatiepark schatten we de logistieke kant helemaal verkeerd in, met een forse financiële tegenvaller als resultaat. De klant heeft er niets van gemerkt, we hebben ons verlies genomen en ervan geleerd voor volgende projecten, die wel goed uitpakten.”

De concurrentie op de markt van renovatie en onderhoud blijkt fel. Aanbestedingen gaan nog altijd vooral op de laagste prijs, waardoor de betere biedingen vaak kansloos blijven. “Het is ook drukker geworden met aanbieders. Concurrenten die zich eerst op de nieuwbouw of de infra richtten, treden aan. Vaak bedrijven die een laatste strohalm zoeken. De opdrachtgever loopt daarmee een hoger risico op een verkeerde afloop.” Een faillissement is niet denkbeeldig, weet hij.

Voor De Combi Groep ziet de in april nieuw aangetreden directeur het, ondanks dit soort hindernissen, zonnig in. “Anders zou ik hier niet begonnen zijn.” Hij is afkomstig van beddenfabrikant Auping, waar hij algemeen directeur was. Daarvoor bekleedde hij diverse functies bij Unilever. “De aandeelhouder (investeringsfonds BB Capital, red.), zocht bewust naar iemand van buiten de sector. Om frisse ideeën in te brengen.”

De klant in het oog houden, ziet hij als zijn missie. “We moeten toe naar het ontzorgen de klant. Al het onderhoud garanderen voor een langere periode tegen een vaste prijs.”

De Combi Groep heeft volgens hem verschillende troeven voor succes in huis. “We in onze branche in de loop van tientallen jaren veel ervaring opgebouwd. De activiteiten van het bedrijf gaan van totale buurtrenovaties tot het rondrijden met servicebusjes voor uiteenlopende klussen voor klanten zoals corporaties. Daarop zitten vaklui die van veel markten thuis zijn, van timmerwerk het ontstoppen van een afvoer.”

Landelijk

De landelijke dekking met regionale vestigingen ziet hij ook als een voordeel. “Mensen van de ene vestiging kunnen bijspringen bij de andere.” Dat komt momenteel bijvoorbeeld goed uit voor de Tilburgse vestiging die het zo druk heeft dat ze wel wat extra handjes kan gebruiken. Die kunnen komen uit Rotterdam, waar de in geldnood verkerende grote opdrachtgever Vestia op de rem trapt.

Bestaande bouw is de kernactiviteit maar nieuwbouw gebeurt ook. Van woningen voor particulieren tot grotere projecten. Zoals nu een uitbreiding voor kennisinstituut Deltares in Delft. “Een heel mooie opdracht.” Renovatie zit niet ver van nieuwbouw vandaan, weet hij. “Panden worden in veel gevallen compleet gestript en opnieuw opgebouwd.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels