nieuws

‘Bouwproces was onvoldoende voor beheersen risico’

bouwbreed

Het bouwproces van de uitbreiding van Grolsch Veste verliep niet op een goede wijze. Daardoor is een situatie ontstaan waarin het risico op instorten onvoldoende werd beheerst.

Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport over de instorting van het dak van de uitbreiding op 7 juli vorig jaar. De hoofdaannemer heeft de staalconstructie in gebruik genomen zonder de stabiliteit te controleren. De staalbouwer had nog niet alle onderdelen gemonteerd. De hoofdaannemer heeft geen stabiliserende maatregelen getroffen. De staalbouwer dacht dat de hoofdaannemer had overlegd met de constructeur, maar dat was niet het geval. En de hoofdaannemer zag niet toe op de montage van de staalbouwer.

De hoofdaannemer, de staalbouwer en de constructeur hebben niet onderkend dat door het onder spanning monteren de belastbaarheid van de constructie verminderde. Tenslotte heeft de hoofdaannemer de uitvoerbaarheid van het ontwerp onvoldoende getoetst, heeft de opdrachtgever onvoldoende op de veiligheid gelet en geen directievoerder voor de constructie aangesteld.

Door deze werkwijze kon een situatie ontstaan waarin het risico niet werd beheerst, aldus het rapport.

Reageer op dit artikel