nieuws

Bouw Nederland 11,1 procent onder niveau van 2005

bouwbreed

De Nederlandse bouwproductie zakt steeds verder weg. In mei lag het volume 11,8 procent onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar.

Cijfe rs van Europees Statistische bureau Euros tat wijzen uit dat de bouwbedrijven in de eurozone in mei gemiddeld met 8,4 procent minder omzet genoegen moesten nemen als in het voorjaar van 2011. De markt voor infra kromp met 9,3 procent, het werk in de sector burgerlijke en utiliteitsbouw slonk met 8,6 procent. De Nederlandse bouwproductie is teruggezakt naar 88,9 procent van het niveau dat in 2005 werd gehaald.

De situatie in het zwaar getroffen Spanje verslechtert nog steeds. Van april op mei leverden de aannemers in het land opnieuw 3,3 procent in. Vergeleken met zeven jaar geleden is in Spanje maar liefst 60 procent van de omzet weggeslagen.

Duitsland en Polen behoren tot de schaarse landen in Europa waar alle tekenen in de bouw op groei staan. Duitsland verbeterde zich 2,2 procent ten opzichte van mei 2011 en haalt nu een kwart meer uit de markt dan vlak voor de crisis in 2008 uitbrak. Polen bouwt twee keer zo veel als zeven jaar geleden. Ondanks de afronding van de werkzaamheden voor het Europees kampioenschap voetbal zet de opgaande lijn door.

Reageer op dit artikel