nieuws

Betonson: anticyclisch investeren is nodig

bouwbreed Premium

Een forse – anticyclische – investering is het, weet Betonson. Met de bouw van twee productiefaciliteiten voor betonvloeren in Kampen speelt het bedrijf in op de veranderingen in de markt. Maatwerk staat daarin centraal.

Nieuwe fabrieken voor nieuwe markt

Naast de bestaande fabriek voor kanaalplaten wordt grootschalig bijgebouwd voor nieuwe productiemethoden. De nieuwe productiecaroussel voor breedplaatvloeren komt in oktober gereed. Een vergelijkbare fabriek voor ribcassettevloeren, bestemd voor de begane grond van gebouwen, is recent in gebruik genomen. Die draait volop, zo meldt bedrijfswoordvoerder Martin Damman.

Als het gaat om het anticyclisch anticiperen op marktherstel komen de twee fabrieken wat vroeg, bevestigt hij. Maar ze komen volgens hem goed op tijd om beter te kunnen inspelen op de marktontwikkeling.

Vorig jaar werd in Son een fabriek voor breedplaatvoeren afgestoten. Dat betrof een eenheid voor zogeheten langebaanproductie. Heel geschikt om grote hoeveelheden vooruit te produceren, maar dat bleek een markt van het verleden. Damman “De tijd van de grote uitleglocaties, met hun relatief grootschalige bouwprojecten, is voorbij.”

De aanbodgeoriënteerde markt, weet hij, heeft snel plaatsgemaakt voor een vraaggestuurde. De nieuwe carrouselvormige productie-eenheden zijn gebouwd voor maatwerk, exact toegesneden op de vraag van uiteenlopende klanten, te produceren in kleine partijen.

De nieuwe werkwijze heeft volgens Damman ook economische voordelen. Tastvelden worden overbodig omdat de productie direct aansluit op de behoefte van klanten. De producten gaan rechtstreeks uit de carrousel naar de bouwplaats. Dat spaart overslagwerk uit en het kapitaalbeslag dat de voorraad eindproducten met zich meebracht, wordt gedecimeerd.

Als belangrijke voordelen noemt hij verder dat het in de fabriek schoner en – aanzienlijk – stiller wordt. De veiligheid zou mede daardoor flink toenemen.

De betonproducent, die zijn naam deels ontleend aan zijn Brabantse vestigingsplaats Son, heeft Kampen uitgekozen als dé nieuwe locatie voor alle productie van betonvloeren. De verklaring hiervoor luidt dat daar grotere schepen kunnen aanleggen.

Reageer op dit artikel