nieuws

Woonbron verliest weer fors door schip

bouwbreed Premium

Woningcorporatie Woonbron heeft in 2011 41 miljoen verlies geleden. Oorzaak is een afschrijving van 50 miljoen euro op de SS Rotterdam.

Bestuursvoorzitter Wijbenga wil af van verlies op sociaal huurhuis

Volgens bestuursvoorzitter Bert Wijbenga van Woonbron is de afschrijving nodig om het stoomschip op korte termijn van de hand te kunnen doen. Er is sprake van serieuze interesse. “Er zijn meerdere bieders”, aldus Wijbenga. Op dit moment vindt een due dilligence-onderzoek plaats. De afgelopen jaren heeft het schip de corporatie al 256 miljoen euro gekost.

Zonder het schip haalde Woonbron (50.000 woningen) vorig jaar ruim 8 miljoen euro winst. In 2011 werden 236 nieuwbouwwoningen opgeleverd, veel minder dan de een paar jaar geleden geplande vijfhonderd. “Het heeft ermee te maken dat middeldure en dure huurwoningen niet meer tot onze kerntaak behoren. En waar we ze nog wel willen bouwen, is de markt gewoon slecht”, legt de op 1 april van dit jaar aangetreden Wijbenga uit.

De bouwproductie moet wel omhoog, vindt de bestuursvoorzitter. In 2013 wil hij honderd woningen meer bouwen. Maar dat wordt moeilijk als de onrendabele top zo hoog blijft als hij nu is. Per sociale huurwoning wordt over de exploitatieduur gemiddeld een verlies van 40.000 euro geleden. “Dat is onfatsoenlijk hoog. We gaan ons inzetten om dat sterk te verbeteren”, kondigt Wijbenga aan.

Daarvoor moeten de kosten in de hele keten omlaag. “Het plannen maken, de architecten, de installateurs, de grondbanken, de bouwleges en de nutsbedrijven Alles is plus, plus, plus. Niet primair de bouw; we zijn bij het aanbesteden gunstiger uit dan ingerekend.” Maar bijvoorbeeld bij de gemeentelijke grondbedrijven is h et gevoel van urgentie volgens hem onvoldoende.

Iedereen moet volgens hem inschikken. “Als we dat in de keten rond kunnen krijgen, dan kunnen we grondgebonden sociale huurwoningen bouwen met een neutraal rendement. Dan wordt het ook weer mogelijk om grotere aantallen te bouwen.”

Wijbenga sluit niet uit dat Woonbron ook projecten of wooncomplexen van Vestia gaat overnemen. Daarover wordt overleg gevoerd. “Maar het is aan Vestia om te bepalen: wat wil ik houden, wat wil ik kwij t en tegen welke condities? Dat huiswerk moet Vestia eerst maken.”

Reageer op dit artikel