nieuws

Weinig politieke animo voor lager btw-tarief bouw

bouwbreed

De kans is klein dat het btw-tarief voor renovatie en onderhoud op korte termijn omlaag gaat. Politieke partijen noemen het plan van de PvdA sympathiek, maar constateren net zo hard dat er geen geld voor is.

Help bouwvakkers, en draag bij aan een duurzame gebouwde omgeving. De PvdA wil kortweg twee vliegen in één klap slaan met het plan om het lager btw-tarief voor onderhouds- en renovatiewerkzaamheden nieuw leven in te blazen. In de Kamer vindt het voorstel niettemin nauwelijks gehoor.

Kamerlid Elly Blanksma laat weten dat het CDA geen voorstander is om weer terug te gaan naar 6 procent. VVD’er Helma Nepperus sluit zich daar bij aan. “Het klinkt sympatiek, maar er is geen geld voor. De VVD vindt de permanente verlaging van de overdrachtsbelasting het kernpunt.”

Wim van der Maas, directeur van de Aannemersfederatie Nederland die al maanden pleit voor de maatregel is teleurgesteld. Toch koestert hij hoop. “Vanuit Europa is dit ook al voorgesteld. Het is volgens mij een kwestie van tijd dat het btw-tarief omlaag gaat.”

Van der Maas denkt dat een lager tarief aannemers door de moeilijke tijden kan loodsen. Hij wijst op de vorige editie van het lagere tarief. “Onderzoek leert dat de omzetten van mkb-bouwbedrijven toen stegen met 18 procent. Veel werknemers konden daardoor behouden blijven voor de sector.”

Ook de overheid profiteert van een lager btw-tarief, stelt Van der Maas. “Aan de ene kant wordt meer loon- en inkomstenbelasting afgedragen en anderzijds wordt bespaard op WW-uitkeringen.”

Reageer op dit artikel