nieuws

Volker Wessels bouwt Haags ziekenhuis

bouwbreed Premium

Volker Wessels is winnaar van de aanbesteding van het HagaZiekenhuis aan de Haagse Leyweg. Hiermee is circa 160 miljoen euro gemoeid.

Contract zorgt voor twintigjarige relatie

Het gaat om een voor de ziekenhuiswereld vernieuwend contract. Het omvat het ontwerp, de bouw, het renovatiewerk en het onderhoud van alle geb ouwen voor een periode van twintig jaar. De nieuwbouw is 37.500 vierkante meter groot. Het renovatiewerk (“vernieuwbouw”) betreft 19.500 vierkante meter. Het technisch onderhoud betreft het hele ziekenhuis – 108.000 vierkante meter groot.

Bij de aanbesteding is het living building-concept gehanteerd. De aanbieding van de bouwer wordt daarin beoordeeld op een reeks aspecten. Zwaar weegt de kwaliteit van het beoogde gebouw als “helende omgeving”. Ook tellen behalve de bouwkosten ook de kosten mee die worden gemaakt tijdens het gebruik van het gebouw. De aannemer heeft er belang bij een onderhoudsarm gebouw neer te zetten, legt Marcel Poolman van Volker Wessels uit.

Het is de tweede keer dat een dergelijk contract voor Nederland werd toegepast voor ziekenhuisbouw. Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder ging het HagaZiekenhuis twee jaar geleden voor.

Volker Wessels heeft, beargumenteert het ziekenhuis zijn keus, laten zien het gedachtegoed van het HagaZiekenhuis goed te kunnen vertalen in zowel het ontwerp als de voorgestelde samenwerkingsvorm voor de uitvoering. Het voorlopig ontwerp moet nog nader worden uitgewerkt. Het streven is dat de nieuwbouw begin 2013 van start gaat en eind 2014 gereed is. De renovatie begint naar verwachting in september 2013 en duurt tot in 2016. Een ander gedeelte van het ziekenhuis, dat buiten dit contract valt, wordt momenteel gerenoveerd door Heijmans.

Volker Wessels Bouw & Vastgoedontwikkeling West organiseerde voor het project zelf een projectteam met een reeks partners. Meijer en Van Schooten Architecten maakte als lid van dit team het ontwerp van de nieuwbouw. Voor de omgeving werd Karres en Brands Landschapsarchitecten ingeschakeld.

De Volker Wessels-bedrijven die in de arm werden genomen, zijn: Boele & Van Eesteren, Kondor Wessels Projecten en HOMIJ Technische Installaties. Mee doen verder nog Imtech, Van Rossum Raadgevend Ingenieursbureau, Valstar Simonis adviseurs installatietechniek en de bedrijven Peutz, SQwin en Marc-Erik Nota Advies- en interimmanagement.

Reageer op dit artikel