nieuws

Verlies op gronden Venlo loopt op naar 63 miljoen

bouwbreed

Venlo dreigt voor tientallen miljoenen euro de boot in te gaan bij het afwaarderen van aangekochte gronden.

Vorige week maakte de stad bekend een greep in de pot met Essentgelden te doen om een verlies van 16,7 miljoen euro af te dekken. Maar een externe accountant komt op veel hogere bedragen uit. Venlo zou nog eens 47 miljoen aan verlies moeten incasseren. Totaal verlies: 63 miljoen euro.

De accountant waardeerde bouwgrond tegen de actuele marktwaarde en hield daarbij rekening met de inflatie, blijkt uit de kadernota van de gemeente.

Door de crisis wordt er veel minder grond verkocht, terwijl Venlo onder voormalig wethouder en huidige gedeputeerde Mark Verheijen (VVD) wel veel grond inkocht. Onlangs kocht Venlo nog voor 40 miljoen bij voor de ontwikkeling van het nieuwe VVV-stadion.

Venlo zit intussen extreem slecht bij kas en moet fors bezuinigen. De gemeente tilt overigens niet zwaar aan de oprispingen van de accountant. Een woordvoerder zei dat accountants veel strenger zijn geworden en de lat hoog, vaak te hoog leggen. Bovendien is veel grond nog steeds verkoopbaar, denkt de gemeente, en hoeft niet afgewaardeerd te worden.

Het kan vriezen, het kan dooien, valt af te leiden uit het betoog van de woordvoerder van de gemeente Venlo. De accountant gaat volgens hem uit van een worst casescenario. “Vrijwel alle gemeenten worstelen met tegenvallers in de grondexploitatie”, aldus de woordvoerder. “Overleg met de accountant over de waardering van risico’s en de te nemen beheersmaatregelen behoort tot het normaal corvee.”

Reageer op dit artikel