nieuws

Stutten noodzaak door palenpest Wormerveer

bouwbreed

De spintlaag van de grenenhouten funderingspalen was dusdanig door anaërobe pseudomanas-bacteriën aangetast, dat ingrijpen bij de woningen uit 1896 noodzakelijk was. Bij de gemeente Zaanstad gingen de alarmbellen rinkelen nadat uit een standaardonderzoek met meetbouten verzakkingen werden geconstateerd. Het onderzoek werd gedaan als voorbereiding voor herstelwerkzaamheden aan het riool die over twee jaar plaatsvinden. Onderzoeksbureau […]

De spintlaag van de grenenhouten funderingspalen was dusdanig door anaërobe pseudomanas-bacteriën aangetast, dat ingrijpen bij de woningen uit 1896 noodzakelijk was. Bij de gemeente Zaanstad gingen de alarmbellen rinkelen nadat uit een standaardonderzoek met meetbouten verzakkingen werden geconstateerd. Het onderzoek werd gedaan als voorbereiding voor herstelwerkzaamheden aan het riool die over twee jaar plaatsvinden.

Onderzoeksbureau Wareco Ingenieurs uit Amstelveen ging daadwerkelijk de grond in voor een aanvullend onderzoek naar de staat en kwaliteit van de funderingspalen. De spintlaag van het hout was dusdanig aangetast dat wordt gevreesd dat de fundering op korte termijn het gewicht van de negen woningen niet meer kan dragen. Op een aantal plekken is de fundering zelfs van de palen geschoven. Dit veroorzaakt scheuren in de woningen en deuren beginnen te klemmen. Uit het veiligheidsoogpunt adviseerde Wareco om direct noodvoorzieningen te treffen.

De woningen zijn aan de buitenkant voorzien van een houten steunconstructie met betonnen contragewichten. Het stutten zorgt ervoor dat de bewoners voorlopig in de woning kunnen blijven. Wel zijn zij door de gemeente gesommeerd om binnen een half jaar maatregelen te treffen.

Reageer op dit artikel