nieuws

Studenten stellen innovaties voor

bouwbreed

Vijf groepen masterstudenten van de TU Eindhoven werkten een week aan het project ‘innovatie op locatie’. De jury wees de oplossing voor het laden van iQwoning-modules aan als de winnaar.

Vijzel en frame versnellen het laden van iQwoning-modules

In de fabriek van iQwoning in Weert worden gerede modules op trailers geplaatst en ingepakt in een soort tent van zeildoek. Nu vraagt het nog vier manuren en een half uur van de loopkraan per module. De studenten stelden voor om een vijzel onder de trailer te plaatsen, waardoor de modules met het hijsframe neergezet kunnen worden op een horizontaal gehouden vlak. Daarnaast bedachten zij een rijdend frame om het zeildoek van de zijkant om de modules te schuiven, in plaats van met de kraan van bovenaf te plaatsen. De loopkraan komt daardoor meer beschikbaar voor het verplaatsen van modules in de fabriek en het inpakken van gerede modules voor het vervoer naar de bouwplaats vraagt veel minder tijd.

Op de tweede plaats eindigde een groep studenten met een oplossing voor het plaatsen van spanten voor het dak van de terminal van het Centraal Station in Utrecht. Hijsen kan niet, want het Stadskantoor Utrecht steekt uit boven een deel van de terminal. De momentvaste portalen worden op de vloer gelegd en met twee lieren opgetild. De voetplaten zijn voorzien van een scharnier, draadeinden en slobgaten om de spanten na te stellen. De gordingen en dakplaten worden vervolgens met verreikers aangebracht. Andere oplossingen, zoals een verrijdbare montagesteiger, haalden de eindstreep niet vanwege de beperkte belastbaarheid van de betonvloer. Het werk wordt momenteel uitgevoerd door aannemingsbedrijf Besix.

Andere studenten ontwierpen een innovatieve wegconstructie op het dak van een parkeerkelder (Dura Vermeer), kozen een oplossing voor de bouwweg naar een vertraagd deel van een bouwproject (Hurks Bouw Zuid), stelden een ‘Just per Day’-aanlevering voor van alle materialen voor de renovatie van het interieur van woningen (Huybregts Relou). Het was de elfde editie van het project ‘innovatie op locatie’, gehouden door de studentenvereniging Support van de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven.

Link

De vereniging legt de link tussen studenten bouw- en uitvoeringstechniek en het bedrijfsleven, geholpen door onder meer Karin Oomen, adviseur onderwijs van Bouwend Nederland Regio Zuid. De presentatie vond plaats in ‘De Zwarte Doos’ op de campus van de TU Eindhoven.

De winnaars van de eerste prijs Pascal Holleman, Jasper de Koning en Anne van Eeden krijgen als beloning een werklunch met de voorzitter van Bouwend Nederland, Elco Brinkman.

Reageer op dit artikel