nieuws

School in vijf jaar energieneutraal

bouwbreed Premium

Verlaat Uden Bouwsystemen zegt stadsdeel Oost van Amsterdam binnen een half jaar een frisse en energieneutrale school te kunnen bezorgen. In het ontwerp zijn de verwachtingen verwerkt van de toekomstige gebruikers.

Bouwer Verlaat betrekt gebruikers bij opzet van concept

Begin december slaat het bedrijf de eerste paal en wordt het gebouw rond 8 juni volgend jaar opgeleverd als Integraal Kindcentrum voor openbaar onderwijs-organisatie STAIJ en kinderopvanger Skon. Het schoolgebouw bestaat uit een staalconstructie met betonnen vloeren. De buitengevels en binnenwanden worden gemaakt uit houtskeletelementen die met een hoogrenderende isolatie worden gevuld. Het prefab resultaat voldoet volgens commercieel directeur Gerald Sterkenburg van het Udense bedrijf aan de eisen van Frisse School klasse B. Het gebouw moet in vijf jaar energieneutraal zijn. In het eerste jaar moet dat al 60 procent zijn.

Sterkenburg heeft er alle vertrouwen in dat de belofte wordt ingelost. Niet in de laatste plaats vanwege de gevels die een Rc-waarde van 8 krijgen. Twee meetcircuits volgen het energieverbruik. Het ene volgt het gebouwgebonden verbruik, het andere houdt bij hoeveel energie het schoolwerk vergt. “Als je daar geen onderscheid in maakt krijg je een vertekend beeld.”

Ervaringen

Elk kwartaal bespreken de betrokken partijen de ervar ingen met het gebouw, zegt Sterkenburg. “Dat doen we in ieder geval de komende dertig jaar waarin we het gebouw onderhouden en exploiteren.” De ervaringen kunnen in de plannen voor soortgelijke gebouwen worden verwerkt. Na dertig jaar besluiten de gebruikers of het gebouw nog voldoet en in al dan niet aangepaste vorm nog eens dertig jaar mee kan of dat het wordt afgebroken. Alle onderdelen kunnen opnieuw worden gebruikt; een eis van het stadsdeel Oost.

Het stadsdeel wil met het concept onder meer voorkomen dat het een onverwachte toename van het aantal kinderen op het Zeeburgereiland moet huisvesten in dure tijdelijke voorzieningen. Dat gebeurde tijdens de ontwikkeling van de eerste fase van IJburg. Het gebouw moet om die reden makkelijk uit tebreiden zijn.

Reageer op dit artikel