nieuws

Rotondeplan dat klinkt als een klok

bouwbreed

Veel gemeenten bieden rotondes ter adoptie aan. Spaart onderhoudskosten uit. In klokkendorp Asten claimt pastoor Jos Hermans een rotonde voor een klokkenstoel.

Hoort een klokkenstoel niet eerder bij een kerk?

“Deze klokkenstoel stond bij de St. Jozefkerk, maar die is al zes jaar dicht. Het is een aandenken dat een in het oog springende locatie verdient.”

Dan ligt een rotonde voor de hand.

“Die zijn nu in de aanbieding. Onze favoriete rotonde is helaas al vergeven voor een kunstwerk van 40.000 euro dat een bloem moet voorstellen. Dat ging vóór, volgens de gemeente.”

Is de concurrentie groot?

“Er zijn behoorlijk wat gegadigden. In de rotonde die wij nu op het oog hebben, is nog een tweede partij geïnteresseerd. Ik geloof dat zij er bloemetjes en plantjes willen poten en een paar reclameborden.”

Wat vindt de gemeente van uw plan?

“Wij wijzen erop dat ons project klinkt als een klok. Het is hier allemaal klok, wat de klok slaat. In die zin kan het meerwaarde hebben voor Asten. Het lijkt me stug dat de gemeente gaat dwarsliggen.”

Is er eventueel een alternatieve locatie?

“Niet echt. Voor één rotonde is nog geen gegadigde, maar die is al helemaal aangekleed met een boom en heggen. Die plek is voor ons niet interessant.”

Dat wordt nog een spannende strijd om die laatste rotonde.

“De gemeente heeft laten doorschemeren dat we misschien gaan loten. We kunnen ook proberen samen te werken met de andere gegadigde. Zij de reclameborden, wij de klokkenstoel. Wie weet zijn zij dan wel bereid de plaatsing van de klokkenstoel voor hun rekening te nemen.”

Dat is een bewerkelijke operatie.

“Het moet met zorg gebeuren, het gaat om een stalen frame van circa vijftien meter hoog met drie zware klokken erin.”

Hoe zit het met het onderhoud aan de rotonde? Gaat u het gras maaien?

“Het zou natuurlijk mooi zijn als de tweede gegadigde een hoveniersbedrijf was.”

Reageer op dit artikel