nieuws

Naoorlogse woningen leggen het af tegen oude huizen

bouwbreed

De woningen die in de jaren vijftig, zestig en tachtig zijn gebouwd, zijn veel minder populair dan woningen van voor 1920.

Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster en Nicis. Vooral oude woningen in de grote steden zijn de laatste jaren meer waard geworden. De waardeontwikkeling van woningen uit de jaren tachtig en in een aantal Vinex-wijken blijft opvallend achter. De goedkoopste woningen staan in wijken uit de jaren vijftig, zestig en tachtig.

De WOZ-waarde van woningen die voor 1920 zijn gebouwd ligt 16 procent boven de gemiddelde WOZ-waarde. Woningen uit de periode 1945-1959 liggen 23 procent beneden het gemiddelde. Alleen de waarde van nieuwbouwwoningen die na 1998 zijn gebouwd, is hoger dan woningen die voor 1920 gebouwd zijn. Uitzonderingen zijn Noord-Holland, Utrecht, Drenthe en de vier grote steden. Daar zijn oude woningen het duurst. De oude woningen zijn 38 vierkante meter kleiner dan nieuwe woningen.

Reageer op dit artikel