nieuws

Leuk bezig in Groessen voor leefbaarheid

bouwbreed

De leefbaarheid in Groessen staat onder druk. Inwoners organiseren een schouw om de behoefte aan voorzieningen in het Gelderse dorp met 2100 inwoners te inventariseren. De behoeften zijn niet gering, weet Gerard Derksen, voorzitter van de dorpsraad.

U gaat ‘parels en puinhopen’ inventariseren. Klinkt bijna als een laatste poging de ondergang af te wenden.

“Eerst was er de Betuwelijn, nu krijgen we de A15 over ons heen. Het dorp wordt er door in tweeën gedeeld. Daar zitten wij niet op te wachten.”

Volgens een eerder lijstje gaat het om fietsenrekken, picknicktafels en zitbankjes.

“Wacht even, dat is de recreatieve werkgroep, die staat los van dit project. Wij denken eerder aan een woonzorgvoorziening, een dorpswinkel en nieuwe woningen.”

En een pinautomaat, volgens het lijstje.

“Een primaire levensbehoefte. Er was er ooit een, maar die werd vijftien jaar geleden weggehaald door de Rabobank, uit bezuinigingsoogpunt.”

Zonder deze voorzieningen loopt Groessen leeg?”

“Leegloop is wat veel gezegd, maar zonder zeg tien nieuwe huizen per jaar is er niet echt ruimte voor de jongere generatie.”

Welke puinhoop moet als eerste worden opgeknapt?

“Puinhoop, dat moet u niet al te letterlijk nemen. U kunt denken aan een vervallen boerderij die we willen restaureren.”

En wat is de mooiste parel van Groessen?

“Het verenigingsleven.”

Qua onroerend goed.

“De kerk. De kathedraal van onze landstreek Liemers.”

Ondanks alle tegenslagen blijft het leuk wonen in Groessen?

“Jawel hoor. Burgemeester en wethouders van onze fusiegemeente Duiven hebben onlangs het eerste nieuwe zitbankje geplaatst. We dronken er een borreltje bij. Dat was reuze gezellig. De volgende stap is de dorpsvisie. U ziet, we zijn leuk bezig.”

Reageer op dit artikel