nieuws

Leds met blauw en wit licht bootsen kleur van hemel na

bouwbreed

Biologisch geoptimaliseerd licht in klaslokalen verbetert de prestaties van leerlingen. Dat wijst onderzoek uit door het transfercentrum voor neurowetenschappen en leren ZNL in het Duitse Ulm. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met lichtfabrikant Osram.

Het doel van het onderzoek was na te gaan of verlichting die daglicht nabootst een positieve invloed heeft op de concentratie en de prestaties van leerlingen. De resultaten waren over de hele linie positief. De jongeren, in de leeftijd tussen 17 en 20 jaar, presteerden onder het speciale licht beter en sneller tijdens concentratietesten dan leerlingen in een controlegroep onder ‘normaal’ kunstlicht.

De biologische geoptimaliseerde verlichting ontstaat door een samenspel van blauwe en witte leds. Op basis van een led-armatuur van Siteco ontwikkelde Osram een armatuur dat klaslokalen in daglicht hult. Hiervoor worden strips gebruikt met blauwe en witte leds die onafhankelijk van elkaar aangestuurd kunnen worden. Zo kan de fabrikant de lichtkleuren dynamisch mengen en de kleurtemperatuur van de hemel nabootsen in het gebouw.

Dat licht van een bepaalde kleurtemperatuur en verlichtingssterkte een positieve invloed heeft op prestatievermogen en gemoedstoestand is al langer bekend. “Toch waren we onder de indruk van onze vaststelling dat de leerlingen onder biologisch geoptimaliseerde verlichting tot een derde minder fouten maakten in de aandachtstest”, aldus een van de onderzoekers. Het licht met de hemelsblauwe kleur zou ook het organisme stimuleren, net zoals in de buitenlucht. Dit maakt de jongeren vroeger op de dag fit.

Reageer op dit artikel