nieuws

Fundeon past erkenningsregeling voor leerbedrijven aan

bouwbreed

Fundeon past de erkenningsregeling voor leerbedrijven aan. Leerlingen die al zes maanden opleiding achter de rug hebben hoeven voortaan minder intensief begeleid te worden.

Het gaat om leerlingen die een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen op mbo-niveau 1 en 2. Zij werken meestal vier dagen per week en gaan één dag per week naar school.

In de nieuwe regeling voor de erkenning van leerbedrijven, die Fundeon juli vorig jaar vaststelde, was als eis opgenomen dat er altijd een gediplomeerde leermeester aanwezig moest zijn op het project waar leerlingen aan het werk zijn. Dit leidde bij veel bedrijven tot problemen. Zo bleek het in de praktijk niet te doen om de leermeester altijd op hetzelfde werk in te plannen als de leerling. De nieuwe regeling was iets te veel gevraagd in tijden van crisis, concludeerde onder meer Bouwend Nederland. Volgens de brancheorganisatie is “dit geen goede periode om van bedrijven extra inspanningen te verlangen om leerlingen te blijven opleiden”. Uit onderzoek van de Vereniging van Samenwerkingsverbanden Infrastructuur Nederland (Vesin), bleek eind vorig jaar bovendien dat Fundeon de erkenningsregeling strenger toepast dan alle andere kenniscentra voor beroepsonderwijs.

Mei dit jaar dient een werkgeversdelegatie een wijzigingsvoorstel in. De regeling moet worden teruggedraaid, is de boodschap. Fundeon gaat nu gedeeltelijk overstag. Een leerling houdt de eerste zes maanden een leermeester. Deze leermeester kan hij altijd bereiken, maar hoeft niet altijd op dezelfde bouwplaats als de leerling aan het werk te zijn. Er moet dan wel een begeleidend vakman zijn die de leerling het vak leert. Na twaalf maanden vervalt de eis van de directe aanwezigheid van een leermeester. “Wel blijft van belang dat de leerling altijd zijn leermeester moet kunnen bereiken en dat een begeleidend vakman aanwezig is”, aldus Fundeon.

De nieuwe regeling geldt per direct voor alle bedrijven die zich vanaf nu melden om leerbedrijf te worden. Voor bestaande leerbedrijven geldt een overgangstermijn tot 1 juli 2014.

Reageer op dit artikel