nieuws

Frankrijk overspoeld door bouwvakkers uit crisislanden

bouwbreed

Frankrijk wordt zo overspoeld door goedkope bouwvakkers uit de Zuid-Europese crisislanden Spanje, Portugal en Italië dat de nationale bouworganisaties het tijd vinden om aan de bel te trekken.

‘‘De sociale dumping neemt steeds grotere vormen aan. Dat is een belangrijk onderwerp want het leidt tot oneerlijke concurrentie en tot veel vijandigheid tussen de bouwvakkers zelf en de bedrijven’’, zegt voorzitter Didier Ridoret van de Fédération du bâtiment.

De hoge werkloosheid in de bouw in de schuldenlanden leidt vooral tot een toevloed van naar werk zoekende aannemers en vaklieden in de direct aangrenzende streken zoals het zuid-westen van Frankrijk en de Rivièra. Niet voor niets houdt de bouwkoepel deze week haar jaarcongres ook in Perpignan op een steenworp a fstand van de Spaanse grens. ‘‘In de civieltechnische sector zien we de laatste vijf, zes maanden, steeds meer kleine buitenlandse aannemers die tegen dumpprijzen willen werken. Het Spaanse minimumloon ligt met 640 euro per maand veel lager dan dat in ons land. Dat bouwers zich aan onze lonen moeten houden, lijkt op dit moment niet meer te gelden’’’, zegt voorzitter Christian Surget van de nationale organisatie voor openbare werken in het economische dagblad Les Echos.

Diderot legt de verantwoordelijkheid vooral neer bij de lagere overheden. ‘’Natuurlijk moeten die zich houden aan de Europese aanbestedingsregels, maar daarnaast is er ook zoiets als hun sociale verplichtingen. Op dit moment profiteren de gemeenten van de situatie doordat ze de meest lage prijzen kunnen bedingen.’’

Reageer op dit artikel