nieuws

Commotie in België over megashoppingcenter

bouwbreed

Binnen de Vlaamse regering is grote onenigheid ontstaan over de toekenning van een milieuvergunning door minister Joke Schauvliege (leefmilieu) voor de bouw van het megashopping-, kantoor en ontspanningscenter Uplace in Machelen aan de noordrand van Brussel.

Aanvankelijk ging de gehele Vlaamse regeringscoalitie akkoord met de bouw van Uplace, maar na verzet van de milieubeweging en van burgemeesters van naburige gemeenten, die een chronische verkeerschaos en milieuschade zeggen te vrezen, veranderden de Vlaamse socialisten (SPa), één van de coalitiepartners, van mening. Ze keerden zich gisteren plotseling niet alleen tegen de milieuvergunning maar ook tegen de bouw van het shoppingcenter. Maar ook bij de andere coalitiepartijen rommelt het intussen. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat er in België in oktober gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. De socialisten, die het slecht doen in de peilingen, verwachten blijkbaar garen te spinnen bij de kiezers met hun verzet tegen Uplace.

De tegenstanders van het project, waarbij zich ook de Unie van Kleine Zelfstandigen (tientallen kleinhandelszaken) heeft aangesloten, hebben zich intussen verenigd en stappen naar de Raad van State om de bouw van Uplace ongedaan te maken. Onder de tegenstanders bevinden zich ook de initiatiefnemers voor de bouw van nog twee andere shoppingcentra ten noorden van Brussel (“Neo” op de Heizelvlakte en “Just Under the Sky” naast de Van Praetbrug), maar Uplace is het verst gevorderde project wat het aantal vereiste vergunningen betreft.

Centrale plek

Bij Uplace gaat het om een reconversieproject om de aan lager wal geraakte kanaalzone van Machelen nieuw leven in te blazen. Het gaat om een totale oppervlakte van 190.000 vierkante meter. Volgens Uplace-voorzitter Bart Verhaeghe wordt de Uplace Tower met een hotel en kantoren de centrale plek in het geheel. Voorts is 40.000 vierkante meter winkelruimte voorzien en komen er restaurants, cafés en bars, een wellnesscentrum, een evenementenhal, een bioscoop, groene zones en parken en een parking voor een kleine 2000 auto’s. De kostprijs van het geheel bedraagt circa 600 miljoen euro. De opening is gepland in 2015 en er worden jaarlijks 8 miljoen bezoekers verwacht. Die zullen volgens de tegenstanders van het project voor een “verkeersinfarct” zorgen op de toch al oververzadigde Brusselse Ring. Uplace zou 3600 banen opleveren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels