nieuws

Bouwsysteem op basis van steenwol op komst

bouwbreed

Rockwool heeft een bouwsysteem in ontwikkeling op basis van wanden van harde steenwol. In Groot-Brittannië is de eerste woning met dit Rockshell-systeem uitgevoerd.

“We bieden het systeem nog niet aan op de Benelux-markt. Een en ander is nog in ontwikkeling”, bevestigt marktmanager Yvonne Donkers van Rockwool in Roermond. Maar in het Britse Newent, Gloucestershire, is in maart het eerste bouwproject met de lichtgewicht dragende wanden uitgevoerd.

Het modulaire systeem biedt flexibiliteit wat betreft deuren, ramen, dak en gevelafwerking. Rockwool heeft details ontwikkeld voor de aansluiting op bouwdelen van andere producenten. Volgens Rockwool betreft het een nieuwe manier van bouwen.

Om het vertrouwen in Rockshell te vergroten, biedt de fabrikant allerhande toegevoegde diensten aan, zoals calculatie, antwoord op technische vragen en hulp bij het architectonisch ontwerp.

Het bouwsysteem bestaat uit stalen I-profielen met een draagvermogen van 53,3 kilonewton, 250 centimeter dikke platen harde steenwol en een afwerking aan de binnenzijde met OSB (oriented strand board, van gerichte en verlijmde houtsnippers). De buitenmuren hebben een brandwerendheid van 90 minuten, de binnenwanden zijn 60 minuten tegen brand bestand. Het systeem wordt op de bouwplaats afgeleverd als pakket, afval blijft tot een minimum beperkt.

Energie

In Duitsland heeft Rockshell een Passivhaus-certificaat. Hiermee is het systeem geschikt voor woningen met een uiterst gering energieverbruik. Rockshell voldoet aan de eisen van een European Technical Approval (ETA).

Het Deense innovatieplatform Innosite sponsort een prijsvraag voor twintig tot vijftig woningen in Hillerod in Denemarken. De inzendingen moeten voldoen aan de parameters en beperkingen van het bouwsysteem en hoge architectonische kwaliteit bezitten.

Reageer op dit artikel