nieuws

‘Bouwregels moeten eenvoudiger’

bouwbreed Premium

Bouwregels, normen en daaruit voortkomende rekenprogramma’s sluiten niet op elkaar aan. Dat vindt architect Henk van Zeeland.

Bouwplannen moeten steeds opnieuw op verschillende aspecten worden doorgerekend. “Het Bouwbesluit is minstens goed voor vijftien tijdrovende computerprogramma’s. Dat is zonde van de tijd en het geld. Verminder je de faalkosten met 1 procent, dan levert dat zo 500 miljoen euro per jaar op.” Van Zeeland vindt dat normen, gegevens over materialen en bouwkosten communicerende virtuele vaten moeten zijn. Draai je aan het ene knopje in je digitale bibliotheek, dan zie je direct de gevolgen daarvan voor een bouwplan in een Bouw Informatie Model (BIM). De bouwkwaliteit in de voorfase moet omhoog, vindt Van Zeeland.

pagina 5: ‘Huidig systeem van bouwtoezicht biedt helaas geen enkele garantie’

Reageer op dit artikel