nieuws

BIM zonder spelregels heeft geen waarde

bouwbreed Premium

De meeste aannemers, architecten en constructeurs die ‘bimmen’, kunnen het helemaal niet of geven er een eigen draai aan. Dat zeggen meerdere praktijkdeskundigen tegen Cobouw.

BIM is een afkorting van Bouw Informatie Model. Met duurbetaalde software ontwerpen architecten, constructeurs en aannemers samen in een 3D-, 4D-, 5D- of 6D-model. Hoewel BIM wint aan populariteit, ontstaan er veel discussies over de werkelijke waarde. De software zorgt voor problemen, afspraken zijn er niet of worden niet nagekomen. “Er wordt veel lucht verkocht. Van de aannemers die zeggen dat ze bimmen, kan 95 procent het niet”, verklaart Martijn de Riet van NBR-Advies.

Welke bedrijven wel of niet kunnen bimmen, is onduidelijk. “Daar kom je ook niet achter. Dat wordt goed verzwegen. Nee, een keurmerk bestaat niet.”

Michiel Bottema, BIM-manager bij Heijmans, onderschrijft het probleem. “Iedereen begint met mooie 3D-plaatjes, maar met de I van informatie wordt weinig gedaan.”

Bouwprofessionals met mooie BIM-praatjes kunnen er relatief makkelijk mee wegkomen. Het ontbreekt aan een juridisch kader, tot rechtszaken kwam het nooit. “Kennelijk zijn er nog geen grote ruzies geweest. Ik denk ook dat iedereen die bimt van goede wil is. Men lost een probleem dan makkelijker onderling op”, vermoedt Monika Chao-Duivis, directeur van het Instituut voor Bouwrecht.

Chao pleit al sinds 2009 voor algemene BIM-afspraken over intellectueel eigendom en aansprakelijkheid. Haar pleidooi lijkt nu handen en voeten te krijgen. Op verzoek van Bouwend Nederland, NLingenieurs, Uneto-VNI en de BNA schrijft ze een plan voor BIM-regels. “De praktijk kan er misschien begin 2013 mee aan de slag.” Misschien. Het ontbreekt vooralsnog aan geld. Het gaat om ongeveer 100.000 euro. Corporatiekoepel Aedes laat weten hier niet aan mee te betalen. “Wij moeten onze rol bij BIM nog bepalen”, aldus een woordvoerder.

Pagina 2: ‘BIM NIET DE heilige graal’

Reageer op dit artikel