nieuws

Arbouw-instrument maakt bouwers veiligheidskenners

bouwbreed Premium

Van ongevallen en bijna-ongevallen valt te leren. De stichting Arbouw ontwikkelt een instrument om bouwbedrijven daarbij te helpen.

Alle incidenten zijn daarmee op de computer in te voeren. Kennis die landelijk in de loop der jaren over tal van verschillende gevaren is opgebouwd, wordt in het programma verwerkt. De gebruikers krijgen na het invoeren van een voorval direct advies op maat om het risico te verkleinen dat hetzelfde nog eens gebeurt. Een vallende steen bijvoorbeeld die niemand raakt, is een typisch voorbeeld van een bijna-ongeval, dat net als echte ongevallen moet worden geturfd.

Arbouw bedient zich bij de ontwikkeling van een uitgebreide standaardlijst van ongevallen en bijna-ongevallen en de kennis hoe die zijn te voorkomen. Een bedrijf krijgt zo bovenop de eigen ervaring de beschikking over de ervaringen met risico’s die elders zijn opgedaan.

Het systeem vergemakkelijkt tegelijk de voorgeschreven registratie van incidenten. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw gaven opdracht voor de ontwikkeling. Het systeem komt volgens plan nog dit jaar – kosteloos – beschikbaar voor alle bouwbedrijven.

Reageer op dit artikel