nieuws

Aantal transacties op vastgoedmarkt stijgt ineerste helft 2012

bouwbreed

Het transactievolume op de directe vastgoedbeleggingsmarkt is in de eerste helft van dit jaar hoger uitgekomen dan in dezelfde periode van 2011. Dat blijkt uit cijfers van vakblad Vastgoedmarkt.

Uit door Vastgoedmarkt geregistreerde gegevens met als peildatum 15 juni 2012 blijkt dat tot die datum voor 1900 miljoen euro aan nieuwe en onderlinge transacties in de commercieel vastgoedsector hebben plaatsgevonden, ofwel 9 procent meer dan de 1750 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast werden woningbeleggingstransacties aangekondigd tot een totaal van circa 700 miljoen euro; bijna 10 procent meer dan het trendmatig gemiddelde. Herfinancieringsoperaties en aandelentransacties worden zoals gebruikelijk in de cijferopstellingen van Vastgoedmarkt niet meegeteld.

Van de 1900 miljoen euro aan commercieel vastgoed had 50 procent betrekking op kantoren, 27 procent op winkels en 23 procent op bedrijfsruimten en overig waaronder hotels. Particuliere beleggers hadden een aandeel van 800 miljoen euro waarbij één transactie, de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven met 425 miljoen euro dominant was.

Daarop volgden buitenlandse investeerders met nieuwe en onderlinge aan- en verkopen met 700 miljoen euro en Nederlandse institutionele beleggers en openbare vastgoedfondsen met 400 miljoen euro. In de woningsector werd het beeld bepaald door Nederlandse instituten, terwijl voor het eerst in decennia ook weer Duitse beleggers actief waren.

De tweedeling op de kantorenmarkt zette zich dit jaar versterkt door. Kwalitatief goede en goed gelegen objecten handhaafden zich, zij het soms ook met naar beneden bijgestelde waarden maar mindere of slechte objecten vertoonden een verdergaande prijsdaling. Initiatieven om het grote overschot aan kantoren tot normalere proporties terug te brengen, zijn in een vergevorderd stadium van voorbereiding.

Momenteel is er een aanbod van ongeveer 7 miljoen vierkante meter ofwel 14 procent van de totale voorraad en verwacht wordt dat dit aanbod nog fors kan stijgen als niet wordt ingegrepen.

In Vastgoedmarkt van donderdag 28 juni wordt uitvoerig ingegaan op de ontwikkelingen in het eerste halfjaar.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels