nieuws

‘Aannemer profiteert niet van gunstige prijs’

bouwbreed

Bouwgroothandels en de bouwmaterialenindustrie gaan steeds efficiënter werken waardoor zij minder prijsverhogingen hoeven door te voeren dan de bouwsector. Aannemers weten daar echter niet van te profiteren.

Sinds 1990 stegen de productieprijzen bij bouwleveranciers jaarlijks gemiddeld met 2,1 procent, blijkt uit de sectorvisie toeleveranciers bouw van het Economisch Bureau van de ING. Bouwtoeleveranciers weten door innovaties steeds efficiënter te werken waardoor zij minder prijsverhogingen hoeven door te voeren dan de bouwsector, concluderen de onderzoekers. “Hierdoor stegen de productieprijzen bij toeleveranciers de afgelopen twintig jaar 20 procent minder dan in de bouwsector.”

In de bouwsector zijn de prijzen de afgelopen twintig jaar met gemiddeld bijna 3 procent gestegen. “De bouw kan blijkbaar niet of maar in beperkte mate profiteren van innovaties van de toeleveranciers om het eigen bouwproces te verbeteren.” De arbeidsproductiviteit in de bouw stijgt dan ook nauwelijks, signaleert ING. Zo nam de arbeidsproductiviteit voor heel Nederland tussen 1995 en 2010 met meer dan een kwart toe. Voor de bouwsector bleef de arbeidsproductiviteit in deze periode nagenoeg gelijk. “Bouwers konden blijkbaar prijs- en loonstijgingen niet opvangen door een efficiënter werkproces, maar moesten hogere kosten in grotere mate doorberekenen dan de toeleveranciers.”

De omzet bij leveranciers van bouwbedrijven nam vorig jaar voor het eerst weer toe sinds 2009. Groothandels boekten ruim 5 procent meer omzet. De bouwmaterialenindustrie streek bijna 10 procent meer op, tegen een verlies van ruim 10 procent vorig jaar.

De vooruitzichten voor 2012 en 2013 zijn minder rooskleurig, volgens ING. In het eerste kwartaal van 2012 daalde de bouwmaterialenproductie bijna 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. “De verwachte economisch krimp in 2012 en een zeer beperkt herstel in 2013 resulteren voor de laatcyclische bouw en de bouwtoeleveranciers in een verwachte krimp voor beide jaren.”

Reageer op dit artikel