nieuws

Woningbouw komt vrijwel tot stilstand

bouwbreed Premium

De verkoop van nieuwbouwwoningen dreigt tot stilstand te komen. Brancheorganisatie NVB van de ontwikkelende bouwers schat het aantal geslaagde transacties per maand hooguit op nog 500 tot 600.

Smeekbede van drie branchevoorzitters

“De verkoop bedraagt nog zo’n tiende van wat we in de hoogtijdagen gewend waren. Het is verbijsterend dat de politiek zo weinig aandacht heeft voor de grote problemen op de woningmarkt”, zegt directeur Nico Rietdijk.

Het water staat de bouw zo hoog aan de lippen dat de brancheorganisaties Bouwend Nederland, NVB en Neprom gezamenlijk een brief naar de leden van de Tweede Kamer hebben gestuurd om zo snel mogelijk tot aanpassing te komen van de geplande btw-verhoging van 19 naar 21 procent. Niet alleen slaat de maatregel andermaal een deuk in het consumentenvertrouwen maar het besluit jaagt de kopers ook flink op kosten Voor een woning van 250.000 euro moet straks 4200 euro meer worden neergeteld, terwijl verhuizing en inrichting ook duurder zullen uitpakken dan vooraf gedacht.

De voorzitters Elco Binkman, Wienke Bodewes en Jo Goossens van de drie brancheorganisaties doen een klemmend beroep om voor contracten voor bouwactiviteiten die zijn afgesloten voor 1 oktober 2012 het oude btw-tarief van 19 procent te laten gelden.

“Zeker de huizenkopers die in het verleden hebben gekocht en met moeite de hypotheek hebben rondgekregen worden bijkans met onoverkomelijke problemen geconfronteerd als ze geacht worden de btw-verhoging van soms vele duizenden euro’s na te financieren”, schrijven de voorzitters. “Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit de bedoeling is van welk kabinet of welke coalitie dan ook.”

Zelfs kopers die meer dan twee jaar geleden kochten kunnen in de knel raken. Bouwen kost tegenwoordig extra tijd omdat de uitvoering pas begint als minstens 70 procent van de woningen verkocht is.

Reageer op dit artikel