nieuws

Wantrouwen over financiële positie loopt opnieuw op

bouwbreed Premium

De onzekerheid over de financiële toekomst neemt bij de Nederlanders opnieuw toe. Het doen van grote aankopen zoals woningen staat toenemend onder druk.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijzen uit dat een kwart van de bevolking de eigen financiële situatie negatief beoordeelt. In de hele crisis is het wantrouwen nog niet zo groot geweest. Met een sprong is van april op mei het aantal pessimisten gestegen van 15 tot 25 procent. Gedurende de gehele in 2008 ingezette crisis tot en met vorige herfst sloeg de teller van het CBS niet verder uit dan hooguit -10. Momenteel is de onzekerheid 2,5 keer zo groot.

Over de stemming over het doen van grote aankopen hangt heel dit jaar al een zware slagschaduw. Per saldo hikt tussen de 16 en 20 procent aan tegen flinke investeringen, zoals verbouwingen en de koop van een woning. In mei liep het aandeel van de pessimisten op tot 20 procent. Hetzelfde niveau werd al een keer gehaald in maart.

Het verschil in beoordeling tussen het afgelopen jaar en de kansen in komende twaalf maanden blijft opvallen. In mei gaf driekwart van de burgerij het achterliggende jaar een zware onvoldoende. Zelden eerder tijdens de crisis was het oordeel zo eensgezind. Slechts maart 2009 pakte met een score van 77 procent aan negatievelingen nog somberder uit.

Als het CBS de consumenten vraagt vooruit te kijken, dan krimpt de groep met een negatief oordeel stevig in: van 75 naar nog slechts 48 procent. De stemming over de komende twaalf maanden schommelt al sinds september 2011 rond hetzelfde niveau. De voortslepende twijfel over de stabiliteit van het eurogebied bezorgt de burgerij een knagende onzekerheid.

Het CBS heeft becijferd dat de consumenten in maart 2,1 procent minder aan goederen en diensten besteedden dan een jaar eerder in dezelfde maand. De pijn werd verzacht door de lagere uitgaven voor energie, vanwege het relatief milde weer.

Drie van de tien Nederlanders gaven in mei aan te zullen bezuinigen op vakantie, recreatie en cultuur.

Reageer op dit artikel