nieuws

Politiek moet 
harder trekken aan duurzaamheid

bouwbreed Premium

Een nieuw gevoel van urgentie zal moeten ontstaan om duurzame ontwikkeling daadwerkelijk gemeengoed te laten zijn. Dat is de conclusie van de conferentie over dit onderwerp van het Europese Economische en Sociaal Comité (EESC).

Nog steeds denken hele volksstammen dat ons huidige consumptiepatroon en de beschikbaarheid van bronnen oneindig kan blijven voortgaan. “Het is een feit dat we niet kunnen doorgaan met onze manier van leven en de huidige wijze van produceren. Ongelukkigerwijs heeft Europa zijn geïndustrialiseerd economisch model over de hele wereld uitgevoerd”, zei Luca Jahier, voorzitter van de onafhankelijke groep van de Europese SER.

Business as usual is dan ook geen optie zoals ook het recente EOSE-rapport over de staat van het milieu in 2050 aangeeft. De Europese Commissie heeft in concept al de standpunten gereed die zij wil innemen tijdends de aanstaande conferentie van de Verenigde Naties over duurzaamheid, de RIO+20 conferentie. Vijf thema’s zijn daarbij leidend, duurzame energie voor iedereen, waterefficiency, een stop op degradatie van ecosystemen, aandacht voor oceanen en efficiënt managen van natuurlijke hulpbronnen.

Het EESC vindt nu dat daar best een schep bovenop mag om duurzame ontwikkeling ook daadwerkelijk te bereiken. Daarbij gaat het zeker ook over ingrijpende verbetering van de gebouwde omgeving, nu de grootste energiegebruiker. Maar ook over cradle to cradle op veel gebieden waaronder bouw.

“In 2050 zullen er zo’n 9 miljard mensen de aarde bevolken die minstens 9 miljard ton CO 2produceren. Nu al verbruiken we 1,3 tot 1,4 keer de natuurlijke hulpbronnen van de wereld. Dat kan zo niet doorgaan”, was de conclusie van de EESC.

Het liefst ziet het comité dan ook behalve het gevoel van urgentie, hoge ambities, politieke samenhang in de maatregelen en verantwoording van de uitkomsten.

Reageer op dit artikel