nieuws

Kartelboetes voor hoveniers moeten omlaag

bouwbreed

Kartelboetes voor hoveniers moeten omlaag

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in 2005 een achttal hoveniers te hoge boetes opgelegd voor het maken van illegale prijsafspraken en moet de sancties daarom aanpassen.

Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, de hoogste beroepsinstantie in mededingingszaken, bepaald. Volgens het college had de kartelwaakhond de boetes destijds niet met 30 procent mogen verhogen omdat voor een dergelijke boeteverzwaring “geen grondslag” bestond.

De NMa zag destijds aanleiding voor een extra hoge straf omdat het verboden vooroverleg van de hoveniers plaatsvond enkele jaren na de onthulling van de bouwfraude. Voor de hoveniers moet daarom duidelijk zijn geweest dat het maken van prijs- en werkverdelingsafspraken uit den boze waren, aldus de toezichthouder.

Reageer op dit artikel