nieuws

Holcim geeft kostenstijgingen direct door aan afnemers

bouwbreed

Holcim ziet in vele delen van de wereld de vraag naar bouwstoffen toenemen. Voor Europa rekent het concern vooralsnog op een stabiele afzet.

Het Zwitserse bouwstoffenconcern verkocht in het eerste kwartaal 6,2 procent meer cement (35,2 miljoen ton). De afzet van toeslagstoffen daalde met 7,8 procent tot 31,6 miljoen ton. Terwijl de omzet met 2,2 procent steeg naar 3,6 miljard euro daalde de winst met 5 procent tot 88,7 miljoen euro.

In Europa had Holcim knap last van de koudegolf. De vraag naar cement daalde met 13,2 procent tot 4,5 miljoen ton. Ook de afzet van toeslagstoffen (-17,7 procent) en transportbeton (-16,8 procent) kreeg een knauw. De omzet nam met 14,9 procent af tot 966,5 miljoen euro.

Holcim houdt in Europa vanwege de instabiele financiële situatie strak de vinger aan de pols. Kostenstijgingen worden zonder pardon doorgegeven aan de klant.

Elders in de wereld zijn de vooruitzichten voor het Zwitserse bedrijf zonniger. Het kwartaalbericht signaleert een ongeremde opleving in Latijns-Amerika, spreekt van dynamische bouw in het Verre Oosten en groeiende afzet in Afrika en de Golfregio.

Verreweg de belangrijkste regio voor de Zwitsers is inmiddels het gebied Verre Oosten/Australië, waar twee keer zo veel omzet vandaan komt dan uit Europa. In het eerste kwartaal werd bruto 412 miljoen verdiend op een omzet van 1,8 miljard euro.

Latijns-Amerika leverde in de eerste drie maanden van het jaar 710,8 miljoen aan bedrijfsinkomsten en het noorden van datzelfde werelddeel krap 400 miljoen euro. Afrika was goed voor 200 miljoen.

Reageer op dit artikel