nieuws

EU-fondsen moeten economische groei stimuleren

bouwbreed Premium

Elke euro uit de Europese cohesiefondsen moeten de groei in de lidstaten stimuleren. Dat vindt het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), de Europese SER.

“Laten we zeker stellen dat het cohesiebeleid gedragen wordt door de maatschappelijke organisaties als partners om er zo voor te zorgen dat elke euro groei stimuleert omdat dat is wat Europa nu het meest nodig heeft, in het bijzonder vanwege de bestaande druk op financiering”, zei werkgeverslid van het comité Stefano Mallia tijdens een bijeenkomst over het cohesiebeleid voor de jaren 2014-2020.

In de vier cohesiefondsen gaat in die jaren 350 miljard euro om. In de afgelopen jaren was de medefinanciering van de EU goed voor de creatie van zo’n 1,4 miljoen banen, 47.000 kilometer autosnelweg, 1200 kilometer hogesnelheidslijn en rioolwaterzuivering voor 2,3 miljoen inwoners van de EU.

Juist met het oog op groei vindt het EESC dat minstens 40 procent van het budget voor de komende jaren besteed moet worden aan werkgelegenheid en mobiliteit. Zo’n 20 procent moet gaan naar sociale insluiting en de bestrijding van armoede.

Het EESC vindt dat de Europese Commissie nog eens goed moet kijken naar de regels rond de fondsen. De pogingen om de procedures te vereenvoudigen vindt het comité niet ambitieus genoeg en administratieve problemen worden niet opgelost. Dat geldt zeker voor het midden- en kleinbedrijf dat nog steeds opgezadeld zit met buitensporige controles.

Het comité voor de regio’s kan zich grotendeels wel vinden in de voorstellen van de Europese Commissie. “Wij zeggen ja tegen een cohesiebeleid dat voor heel Europa geldt, ja tegen een sterkere integratie van de regio’s en ja tegen een duurzame ontwikkeling van de steden gefinancierd met behulp van de cohesiefondsen”, verklaarde Michel Delebarre van de regio’s.

De komende jaren krijgt Nederland een kleine 2 miljard uit de fondsen. Daarvan gaat slechts 56 miljoen naar infrastructuur.

Reageer op dit artikel