nieuws

Duurzaamheid graadmeter voor enorme zwarte ‘doos’

bouwbreed

Meestal blinken grote bedrijfshallen niet uit in duurzame prestaties. Maar het recent opgeleverd Europese distributiecentrum van leverancier Timberland van outdoor-artikelen op het XL Businesspark in Almelo is een uitzondering. Al in het schetsontwerp werd rekening gehouden met energiebesparing, afvalstoffenscheiding en een milieuvriendelijke waterhuishouding. Zelfs nestkasten voor vleermuizen ontbreken niet aan de gevel van het kolossale gebouw van 38.000 vierkante meter langs de A35.

O p zijn oude locatie in Enschede was Timberland uit haar jas gegroeid. Het bedrijf kwam terecht bij projectontwikkelaar OVG die bekendstaat om zijn visie op duurzaamheid. Zo werd afgesproken dat het gebouw een Breeam-certificaat met het predikaat ‘good’ zou bereiken. De projectontwikkelaar selecteerde Systabo, dochterbedrijf van Volker Wessels, om het project turn-key op te leveren. “OVG en Volker Wessels doen regelmatig zaken met elkaar. Wij staan bekend om het systeem van stalen draagconstructies voor grote hallen die voor dit project uitstekend bruikbaar was”, vertelt directeur Gary Lawrence van Systabo.

De aannemer was in deze verantwoordelijk voor de technische uitwerking van het ontwerp, calculaties, constructieberekeningen en uitvoering. Samen met Timberland en een auditor van Breeam ploegde Systabo zich door de checklist welke duurzame maatregelen genomen konden worden om de score van ‘Good’ te halen. Lawrence: “De duurzaamheid van het gebouw ligt op een iets hoger niveau dan het Bouwbesluit, maar niet spectaculair. Duidelijk uitgangspunt was om de natuurwaarde rondom het gebouw te versterken. Het hemelwater bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de bewatering van het terrein en vleermuizen kunnen zich nestelen in de speciale kasten. Maar er zijn bijvoorbeeld geen pv-panelen op dak of gevel terechtgekomen. Ondanks het certificeringstraject duurde het ontwerp- en bouwproces niet veel langer dan normaal, aldus de directeur van Systabo. Men leverde netjes volgens de afgesproken datum op. “Vanaf dag 1 waren wij bij het program van eisen van Timberland betrokken. Bovendien hebben wij en onze toeleveranciers ervaring opgedaan met Breeam. Dus iedereen had zijn zaken goed voor elkaar. De enige vertragende factor bleek de pascontrole voor de toegang tot de bouwplaats. De registratie nam meer tijd in beslag dan gedacht.”

Projectgegevens

Opdrachtgever: Timberland, AlmeloProjectontwikkelaar:OVG, RotterdamArchitect:Johan de Vries Architect, WillemstadAannemer (turn-key):Systabo, EnschedeE+W installaties:Homij, Arnhem (E+W)Sprinklerinstallatie:Aqua+, Goor

Reageer op dit artikel