nieuws

‘Bouwvakker moet zeker thuis gaan metselen’

bouwbreed

De gemiddelde bouwvakker krijgt het zwaar te verduren met het vrijdag gepresenteerde Lenteakkoord.

Met ingang van 1 januari 2013 kunnen de reiskostenvergoedingen voor het woon-werkverkeer niet meer onbelast worden verstrekt. Het is een zure appel voor de VVD, maar op het medium twitter zijn toch tal van positieve reacties te lezen. De maatregelen bevorderen het thuiswerken, is een veelvoorbijkomend geluid.

Twee fanatiek twitterende vakbondbestuurders in de bouw zijn een stuk sceptischer. John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, twittert: “Dan mag de bouwvakker z’n muurtje zeker thuis gaan metselen, of elk jaar met zijn werk mee verhuizen.” Egon Groen, die als bestuurder van FNV Bondgenoten vooral voor de belangen opkomt van spoormonteurs, reageert cynisch op een tweet van Ineke van Gent van GroenLinks. Zij geeft aan dat iedereen die ver van zijn werk woont maar ‘gewoon’ moet verhuizen. “Gewoon verhuizen”, reageert Groen. “Soms vergeten dat de woningmarkt op slot zit?”

Hypotheek

Met het Lenteakkoord dat vrijdag het licht zag, hoopt de Lentecoalitie (D66, GroenLinks, ChristenUnie, VVD, CDA) de koude winter op de woningmarkt achter zich te laten. De overdrachtsbelasting gaat zoals eerder duidelijk werd definitief omlaag naar 2 procent. Mensen die na 1 januari 2013 een hypotheek afsluiten kunnen minder rente aftrekken. De zogeheten Loan-to-Value ratio (bepalend voor de maximale omvang van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde) wordt vanaf 2013 geleidelijk verlaagd van 106 naar 100 procent. Dat is inclusief de overdrachtsbelasting. Iemand met duurzame plannen komt nog wel in aanmerking voor een hoger hypotheekbedrag. De vijf partijen van het Lenteakkoord geven de “duurzame economie” een impuls.

Zonnecellen worden vanaf 1 juli extra gesubsidieerd. Een revolving fonds van 70 miljoen wordt opgetuigd om grootschalige projecten te kunnen voorfinancieren.

Wegenbouwers krijgen te maken met een bezuiniging van 200 miljoen euro. Een bedrag van 230 miljoen dat eigenlijk bedoeld was voor 2013 schuift in tijd door. Op het Deltafonds wordt niet gekort. Rode diesel bestaat volgend jaar niet meer.

Reageer op dit artikel