nieuws

Bouw raakt uit beeld

bouwbreed

De fabrikanten van metaalwaren rekenen steeds minder op de bouw. In de non-ferrohoek is de verwachting dat alleen al door de vertraging van de economie de volumes met een vijfde afnemen. De bouw daarbuiten gelaten. Koper en lood daalden afgelopen week met 3 procent. Zink verloor 1 procent van de prijs. Aluminium werd 4 procent […]

De fabrikanten van metaalwaren rekenen steeds minder op de bouw. In de non-ferrohoek is de verwachting dat alleen al door de vertraging van de economie de volumes met een vijfde afnemen. De bouw daarbuiten gelaten.

Koper en lood daalden afgelopen week met 3 procent. Zink verloor 1 procent van de prijs. Aluminium werd 4 procent duurder. De nog steeds toenemende vraag uit Azië legt een stevige bodem in de markt. Europa hapert.

Ruw staal werd weer goedkoper. Sinds de jaarwisseling ging per ton 60 dollar van de prijs af. Balkstaal geeft geen krimp.

Vurenhout werd 15 euro per kuub duurder. Verhogingen voor hardhout zijn op komst. In de VS gingen de prijzen 8 dollar per kuub omhoog. In het noorden van Italië, Oostenrijk en Duitsland liggen de prijzen lager dan bij ons. De houtbedrijven in de Alpen hebben grote voorraden en doen kalm aan. Veel is bestemd voor het buitenland, de binnenlandse vraag bezorgt de houthandelaren geen klam zweet.

Kunststoffen zijn iets duurder. Alleen pvc bleef op zijn plek. Zand en grind worden goedkoper. Dit jaar daalt vanwege de inzakkende bouwproductie de vraag met 9 tot 12 procent.

Reageer op dit artikel