nieuws

Bewogen week voor Spaansen na brand

bouwbreed

Spaansen Industriezand- en grind heeft een bewogen week achter de rug. Een grote brand trof dinsdag 8 mei de productielocatie in Harlingen en zorgde voor een miljoenenschade. Bovendien werd bekend dat een deel van de bedrijfsactiviteiten van Spaansen Bouwsystemen van Winkel naar Harlingen worden verplaatst.

De schrik zat er bij de werknemers van Spaansen goed in toen de vlammen uit het dak van de zeefloods in Harlingen sloegen. “Mijn gedachte was dat alles in de loods verloren zou gaan”, blikt fleet- en materieelmanager Marcel Spaansen terug. Uiteindelijk ging er een groot deel van de hal en een zeeflijn voor grind verloren, maar viel de schade met 2,5 tot 3 miljoen euro nog relatief mee. “De zandlijn was beschadigd, maar die werd na vier dagen weer opgestart. Bovendien hebben we een voorraad om te kunnen leveren als ons ruw product niet geleverd kan worden”

Volgens Spaansen is het calamiteitenplan direct in werking gezet. “We hebben anderhalve week voorraad en dat moet precies voldoende zijn om aan de vraag te voldoen. De brand maakt het wel noodzakelijk om meer grondstoffen in te kopen om een zo identiek mogelijk product aan de klant te leveren. Dat is altijd ons uitgangspunt. Dit betekent wel dat de kosten hoger liggen en dat komt nog bovenop de schade van de brand.”

De aanvoer en levering van producten heeft amper stilgestaan. Enkele schepen die voor het transport werden besteld, moesten blijven liggen, maar konden de volgende dag weer grondstoffen aan de cement- en betonbouw leveren. De zeefloods wordt op dit moment gesloopt. “In principe kunnen de lijnen zonder hal draaien. Het dak is voornamelijk bedoeld om het geluid van de installaties te reduceren en om in de winter zo lang mogelijk door te draaien.”

Verhuizing

Ci rca 25 werknemers met een kantoorfunctie van de divisie Bouwsystemen van Spaansen in Winkel kregen vorige week te horen dat ze naar Harlingen verhuizen. Volgens marketing- en salesmanager Jos Wijnker geen grote verrassing. “Bij de bouw van de fabriek in 2003 is rekening gehouden met een mogelijke verplaatsing van functies, door voldoende kantoorruimte in te richten. Uit historisch oogpunt zaten de afdelingen verkoop en operations nog op het hoofdkantoor in Winkel. Vanwege efficiency gaan we verhuizen.”

De divisies ‘Grondstoffen en Logistiek’, ‘Tuin- en Bestratingsmaterialen’ en de stafdiensten blijven in Winkel. “Het is niet de bedoeling dat de activiteiten van de Spaansen Groep geleidelijk naar Harlingen worden verplaatst. Het verhuizen van de kantoorfuncties die bij de bouwactiviteiten horen is gewoon een logische stap.” Met ingang van 20 augustus vinden de werkzaamheden van Spaansen Bouwsystemen in Harlingen plaats.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels