nieuws

BAM denkt aan nieuwe afwaardering vastgoed

bouwbreed Premium

Bouwconcern BAM sluit niet uit dat er later dit jaar nog een afwaardering van het vastgoed plaatsvindt. Dat zei bestuursvoorzitter Nico de Vries gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

“Als de prijs van woningen blijft dalen, zullen we naar onze grond- en vastgoedposities moeten kijken”, aldus De Vries. “Wellicht volgt een nadere calculatie later dit jaar.”

Extra voorzieningen voor afwaarderingen werden in het eerste kwartaal niet genomen. Vorig jaar daalde de waarde van het vastgoed voor 20 miljoen euro. Het jaar daarvoor moest BAM ook afschrijven. Vooral ontwikkeldochter AM bracht BAM in het nauw.

De omzet lag met 1,5 miljard euro in het eerste kwartaal 4 procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bij de divisie Bouw en Techniek waren de bedrijfsopbrengsten 7 procent minder. Ook daalde de orderportefeuille bij Bouw en Techniek. De Vries: “De donkere wolken blijven we zien.”

Het operationele resultaat van de gezamenlijke divisies daalde van 29 naar 10 miljoen euro. Het nettoresultaat verkruimelde van 20 naar 5 miljoen. Een marge van 0,3 procent. Heel schraal, realiseert het bouwbedrijf. “Dat verzuchten wij ook wel eens, maar we blijven het toch proberen”, aldus de bestuursvoorzitter.

Toch is BAM sterk genoeg om op eigen benen te staan, meent hij. “Maar een ander probleem is hoe aandeelhouders dat waarderen. Dat reflecteert in de beurskoers.” Die koers is laag, maar veerde gistermiddag na de presentatie van de kwartaalcijfers even op.

Duitsland

Plannen om nog meer onderdelen te verkopen heeft BAM niet. “We hebben geen enkel plan. We hebben gecommuniceerd dat we Tebodin en het aandeel in Van Oord zouden verkopen. Dat is nu gebeurd en daar blijft het bij.” Wel tracht BAM het aantal grond- en vastgoedposities terug te brengen. Door de verkoop van het belang in baggeraar Van Oord (aan Belgische beleggers) en ingenieursbureau Tebodin (aan Bilfinger Berger, zie bericht hiernaast) kon de bouwer zijn schuldpositie met ruim een half miljard euro verlichten.

De infrapoot van BAM zag de omzet vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar met 50 miljoen euro dalen naar 773 miljoen. Wel groeide de orderportefeuille met 400 miljoen naar 5,4 miljard euro. De nieuwe orders komen vooral uit Duitsland en Australië. Dat pas in de strategie om, aldus De Vries, “langzaam en beheerst te verschuiven naar buitenlandse omzet”.

Reageer op dit artikel