nieuws

Aanklacht tegen foute uitzenders

bouwbreed Premium

De politiek moet paal en perk stellen aan dubieuze uitzend- en detacheringsbureaus die zich schuldig maken aan moderne varianten van koppelbazerij.

AFNL ziet moderne variant koppelbazerij

Dat zei voorzitter Henk Klein Poelhuis van de Aannemersfederatie Nederland (AFNL) gisteren bij de presentatie van het Zwartboek Schijnzelfstandigen.

Hij riep de politiek en beleidsmakers op om snel wettelijke maatregelen te treffen “waardoor zzp-bemiddelingsbureaus en coòperatieve zzp-organisaties niet langer hun huidige activiteiten van ondermijnende en uitbuitende activiteiten kunnen voortzetten”.

Met het zwartboek opent het midden- en kleinbedrijf in de bouw frontaal de aanval op dubieuze bemiddelingsbureaus die schijnzelfstandigen voor een appel en een ei in de markt zetten en goud geld verdienen over de rug van diezelfde zzp’ers.

Ingrijpen is nodig omdat de praktijken volgens Klein Poelhuis bedreigend zijn voor het voortbestaan van mkb-bouwers. Zij kunnen, zeker nu de crisis voortduurt, niet langer opboksen tegen de extreem lage tarieven die zogenaamde zzp’ers – al dan niet in samenwerking met elkaar – hanteren.

De Aannemersfederatie heeft op zich geen probleem met zzp’ers, maar constateert dat een groot deel van hen feitelijk geen zelfstandige is. Ze kunnen werkzaamheden niet zelfstandig uitvoeren, bepalen niet zelf hun tarieven, nemen niet zelf werk aan, factureren niet zelf en zijn zelden verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Klein Poelhuis schat dat 70 procent van alle bouwplaats-zzp’ers onder deze groep valt.

Hij neemt de bouwvakkers zelf overigens niets kwalijk; ze zijn slachtoffer geworden van een systeem dat hen aanspoort voor het zzp-schap te kiezen en veelal in handen gevallen van “koppelbazen in driedelig blauw”.

De AFNL-voorman pleit voor meer toezicht op schijnzelfstandigen en is voorstander van een wettelijke verzekeringsplicht. Ook voelt hij veel voor een registratiesysteem voor zzp’ers, waaraan een zogenoemde skill-cardkan worden gekoppeld.

Reageer op dit artikel