nieuws

Verfspuit blaast poederlak in 
smalle bundel weg

bouwbreed

Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) uit Stuttgart werkt aan een verfspuit die werkstukken scherp begrenst en zonder verspilling kleurt. Het systeem wordt ontwikkeld voor poederlakken zoals die bijvoorbeeld voor de afwerking van metalen gevelpanelen worden gebruikt.

Het bijzondere van de ontwikkeling zit in de begrenzing van de poedernevel. Het IPA ontwikkelt daarvoor uiteenlopende sproeiers. Sommige blazen de lak in zo’n smalle bundel weg dat snijkanten van plaatproducten zonder teveel aan verf kunnen worden afgewerkt. Met zo’n smalle bundel kan een werkstuk met strak gelijnde vlakken worden gekleurd. Het IPA zet in op automatische lakstraten en op handgereedschappen. Bestaande systemen kleuren én het werkstuk én een deel van de spuitcabine. Door een overmaat aan poederlak te verspuiten weet de gebruiker dat de nevel het hele werkstuk bedekt. De spuit blaast daardoor meer lak weg dan moet. Delen die elk een eigen kleur krijgen moeten voor elke verfronde apart worden afgeplakt. Dat kost tijd en geld; het duurt langer duurt voordat een werkstuk gereed is.

Reageer op dit artikel