nieuws

Smulders wordt opgeknipt na mislukken reddingsplan

bouwbreed Premium

Staalbedrijf Smulders wordt in onderdelen verkocht. Het is de banken en aandeelhouders niet gelukt om een reddingsplan te maken voor het complete bedrijf.

De holding zelf zal failliet gaan, meldt bewindvoerder Jan Stadig. De vier divisies, Wind Turbine Constructions, High-Grade Constructions, Industrial Constructions en Machine Constructions worden ‘in leven’ gehouden tot de verkoop een feit is. Het bedrijf verkeerd sinds afgelopen week in surseance van betaling. De staalbouwer kwam in de problemen door zware verliezen op twee windenergieprojecten in de Noordzee. Bovendien zijn twee nieuwe opdrachten voor stalen funderingen voor zeewindmolens vertraagd. Hierdoor ontstonden gaten in de begroting. Het tekort zou niet groter zijn dan vijf tot tien miljoen euro. Desondanks zijn de banken en aandeelhouders, waaronder durfkapitalist Benci, het niet eens geworden over een kort overbruggingskrediet. Het concern heeft zo’n 1100 werknemers in dienst. Ruim 100 mensen werken in Helmond, Mierlo en Cuijk. Het overige personeel werkt in fabrieken in Hoboken en Polen. Het Belgische Iemants, onderdeel van Smulders Industrial Constructions, werd deze week losgeknipt van het moederbedrijf. De Belgische Rechtbank van Koophandel stemde gisteren in met het verzoek van de staalbouwer om als zelfstandig bedrijf verder te gaan.

Reageer op dit artikel