nieuws

Piet Hein Eek wil wijkje van sloopmateriaal

bouwbreed Premium

Mocht Eindhoven – in samenwerking met Helmond, ‘s-Hertogenbosch, Breda en Tilburg – worden uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad 2018, dan krijgt Breda er een bijzonder wijkje bij: een ‘culturele kasbah’, ontworpen door Piet Hein Eek. Liefst wil de 44-jarige Eindhovenaar bouwen met sloopmateriaal en vrachtwagenzeil.

Een hip idee…

“Het is vooral een simpel en goedkoop idee.”

Licht toe.

“Het gaat om kubussen van drie bij drie bij drie meter, of drie bij drie bij zes meter. Ik heb balken, platen en isolatie nodig, liefst gebruikt. Als je twee kubussen op elkaar zet, heb je een etage.”

En het vrachtwagenzeil?

“Daar maken we daken van. Het stikt in deze provincie van de transportbedrijven, dus dat moet geen probleem zijn. Het lijkt me van boven wel een heel gaaf gezicht.”

Is het wijkje ergens mee te vergelijken?

“Het zal on-Nederlands worden. Ik zie een mix van een sloppenwijk en een marktplein met allerlei kraampjes voor me.”

Voor wie wordt er gebouwd?

“Creatieve middenstanders: iemand die jurkjes naait, een kunstenaar of een filatelist. Maar voor mijn part ook een Vietnamese loempiabakker. Het gaat om middenstanders die het in een normale commerciële omgeving moeilijk hebben.”

Hoe is het idee ontstaan?

“Mij werd, in het kader van de kandidaatstelling, gevraagd iets te bedenken voor creatieve mensen, een plek waar zij in 2018 kunnen werken. Toen kwam ik op het idee van de middenstanders: ze moeten hun spullen ook kunnen etaleren en verkopen.”

Is er al een bouwlocatie?

“Een verlaten fabriekterrein in de Bredase spoorzone.”

Gaat het lukken met de vergunningen?

“Ja. In de spoorzone mag, bij wijze van proef, bijna regelloos gebouwd worden. Dat wist ik niet, maar het komt nu wel heel goed uit.”

Gaat u er zelf ook zitten?

“Ik zit prima in Eindhoven.”

Reageer op dit artikel