nieuws

‘Langere werkvoorbereiding betaalt zich volledig terug’

bouwbreed Premium

In fasen worden dit jaar de 211 passiefhuis- en laag-energiewoningen in de Enschedese herstructureringswijk Velve-Lindenhof in Enschede opgeleverd. Een bijzonder project in meerdere opzichten.

A fgezie n van het feit dat deze woningen volledig in houtskeletbouw zijn opgetuigd, selecteerde de opdrachtgever corporatie De Woonplaats vier houtskeletbouwers, waarna deze met een door hen gekozen bouwkundig aannemer naar de opdracht mocht dingen. Uiteindelijk werden houtbouwer De Groot Vroomshoop en Te Pas Bouw uitverkoren op basis van de laagste prijs. Ze kregen van de opdrachtgever en de architect een volledig uitgewerkt bestek voor ogen dat het aannemersduo in de engineeringsfase heeft geoptimaliseerd.

“Liever hadden we nog eerder deelgenomen aan de ontwerpfase en het vaststellen van de lay-out van de woning. Dan hadden we de optimalisatieslag kunnen overslaan. Maar goed: we mogen stellen dat door een gedegen werkvoorbereiding we niet hoefden te improviseren in de uitvoering. Dat heeft de faalkosten zeker geminimaliseerd”, zeggen projectleider Bert Thunnissen en directeur Gerard Beltman van de Groot V roomshoop. Volgens be iden heeft de langere werkvoorbereiding zich dubbel en dwars terugbetaald. “Alle betrokken partijen hebben de kwaliteit van het werk als hoogste prioriteit gesteld. Iedereen had een open, transparante houding ten opzichte van elkaar. Soms moet de architect een concessie doen, soms de aannemer of de installateur. Elke discussie besluiten we met een oplossing voor het probleem. Zo willen we altijd een bouwproces uitvoeren”, zegt Beltman.

Het personeel van De Groot Vroomshoop, Te Pas Bouw en de onderaannemers kregen een cursus over het bouwen van passief huizen. “Op deze manier vergroot je de betrokkenheid en weet iedereen waar hij mee bezig is. Stel dat een loodgieter met een pijp door de dampremmende folie heenslaat en meldt het niet. Dan zit je dus met een luchtlek. Dat gebeurt bij dit project niet.”

De Groot Vroomshoop heeft de hsbcasco’s zo gemaakt dat de monteurs en installateurs eenvoudiger kunnen werken en zo fouten vermijden. “Wat dat betreft moet je kennis van je bouwpartners benutten. Natuurlijk kunnen mensen fout maken, maar je moet de kans daarop zoveel mogelijk verkleinen”, zegt Thunnissen.

Projectgegevens

Opdrachtgever: De Woonplaats, EnschedeArchitect: Beltman Architecten, EnschedeAannemers:De Groot Vroomshoop, Vroomshoop en Te Pas BouwConstructeur: Lucassen, HengeloInstallatie-advies: Valk TAB, PuttenBouwfysisch advies: Buro Nieman, Ede

Reageer op dit artikel