nieuws

Kant-en-klaar Overburght: met dank aan de flexibiliteit van de aannemers

bouwbreed

E en project om te onthouden. Zo beschrijft ontwikkelingsmanager Joost Peeters van de VOF Overburght – een samenwerkingsverband van SDK Vastgoed BV en Adriaans Groep II BV – dit historisch getinte nieuwbouwplan in Geldrop. Niet alleen bijzonder vanwege de Haagse School en Amsterdamse schoolelementen, maar ook door de grote omvang van het aantal woningen, de fasering van de deelplannen en de enorme diversiteit in vormen e n woningtypen.

E xact 210 nieuwe woningen zijn in het Brabantse dorp verrezen, als een soort herinnering aan de burcht die zeven eeuwen geleden op deze centrumlocatie lag. Het nieuwbouwplan is ontwikkeld in 2006 en 2007, nog voordat de woningmarkt verslechterde. De VOF anticipeerde daarop door in aanbouw zijnde onverkochte woningen casco te bouwen. Zo kreeg de latere koper veel vrijheid in indeling van de plattegrond en afwerking van badkamer, toilet en keuken. Daarnaast schoof de uitvoering van het laatste deelplan Ravelijn enkele maanden op. Dat deed een fors beroep op de flexibiliteit van beide aannemers Stam + De Koning Bouw en Adriaans. “Niet elke aannemer is in staat de planning aan te passen, maar deze bedrijven slaagden daarin. Het project werd ontwikkeld vanuit één bouwstroom, met elkaar opvolgende fases, over een bouwtijd van meer dan 3,5 jaar. Desondanks werkte men zoveel mogelijk met hetzelfde personeel, waardoor de betrokkenheid vrij hoog was”. Werken met een ingespeelde ploeg was wenselijk, omdat de gevels behoorlijk wat stijldetails uit de Haagse en Amsterdamse school bevatten. Overstekken, staand metselwerk, verschillende dakkappen en opliggende kozijnen geven de herenhuizen, grachtenwoningen, appartementen en patiowoningen een rijk en statig karakter. “Het metselwerk vormde wel de grootste uitdaging”, concludeert Peeters. “Dankzij de vele verschillende woningtypen bleef het werk afwisselend voor het personeel”. Stam + De Koning Bouw BV en Adriaans aannememersbedrijf BV werkten voor het eerst in een bouwcombinatieverband. “Dat is goed bevallen, aldus Peeters. “”Binnen Overburght hadden we met twee verschillende uitvoeringsmethodieken te maken. Daardoor werden werkzaamheden gescheiden.’’

Projectgegevens

Opdrachtgever:VOF Overburght: SDK Vastgoed bv en Adriaans Groep II bvArchitect:Inbo Architecten / Molenaar & Van Winden ArchitectenAannemers:Bouwcombinatie Overburght: Stam + De Koning Bouw bv en Adriaans aannemersbedrijf bvConstructeur:Aveco de Bondt ingenieursbedrijf

Installateurs:Huisman & Van Muijen BV

Bouwperiode:oktober 2008 – maart 2012

Aanneemsom:€ 33.000.000

Reageer op dit artikel