nieuws

INterview Jan Kuijpers ‘Niet krampachtig oude gebouwen handhaven’

bouwbreed

Het was het eerste grote utiliteitsproject in het Betuwse dorp Heteren, aan de Nederrijn ten westen van Arnhem: het bejaardentehuis, zoals het toen heette. Aannemer Jan Kuijpers kan het zich goed herinneren. Hij was 9 jaar en zijn vader bouwde het. Kuijpers Bouw Heteren, waarvan hij directeur is, laat het gebouw nu slopen en realiseert op dezelfde plek een nieuw zorgcomplex, tweemaal zo groot als het oude.

Heteren -De eerste fase van woonzorgcomplex Liefkenshoek in Heteren is net afgerond, de bewoners zijn erin getrokken en volgende week maakt Kuijpers een begin met de tweede fase voor opdrachtgever Woningstichting Heteren en de gebruiker, de Stichting Samen Zorgen. Midden tussen de huizen en een wooncomplex voor ouderen, voorheen aanleunwoningen genoemd, is de nieuwbouw naar ontwerp van Architektenburo Snijders en Van Stekelenburg uit Boxtel, een bijzondere verschijning.

De beeldbepalende rode dakpannen van Monier, type Postel Orage, vormen niet alleen het dak, maar vooral ook het grootste deel van de gevel van het gebouw. Deze stormpannen, zoals ze in België worden genoemd, kunnen wat hebben en zijn dus goed geschikt om ook (bijna) verticaal verwerkt te worden. Het is een semi-vlakke pan, die direct op de onderliggende constructie ligt en waar de wind dus niet snel vat op krijgt. De pan heeft zijn afmetingen mee voor toepassing als gevelbekleding. Gebaseerd op het model van de bekende maar iets smallere Tuile-du-Nord, sluit de pan met een breedtemaat van 200 (of desgewenst 300) millimeter beter aan op de maten van bijvoorbeeld dakvensters. Hierdoor hoeven de pannen nauwelijks te worden gezaagd en kan heel goed worden gedetailleerd. De ronde vorm van dak en gevel maakt de detaillering van dit project qua aansluitingen extra bijzonder, vindt Jan Kuijpers.

Rood-bruin-blauw gevlamde stenen van CRH, gemetseld zonder stoot-voeg, completeren het gevelbeeld op de begane grond en laten de lift-schacht contrasteren met de pannengevel. Bij het metselen is een vorm van pointmasteren toegepast, waarbij de voegen met de metselmortel op kleur zijn doorgestreken en geborsteld.

Isolatiepakket

Op de bouwplaats, waar een deel van het oude gebouw nog overeind staat, laat Kuijpers zien dat het volume van de nieuwbouw een paar maten groter is dan van de oudbouw. Dat komt niet alleen door het dikkere isolatiepakket, maar ook door de grotere binnenmaten. Hetzelfde aantal bewoners keert overigens terug in het nieuwe complex: ruim zeventig.

Het bejaardentehuis van Heteren, weet Kuijpers nog, was eind jaren zestig het eerste gebouw dat in het dorp vanwege zijn gewicht onderheid moest worden. De kwaliteit van de meeste gebouwen uit die tijd is echter niet zodanig dat die in zijn ogen behouden moeten blijven. Met de sloop heeft hij dan ook geen moeite, al noemt hij het wel bijzonder dat het een project van zijn vader was.

“Te veel gebouwen blijven kramp-achtig gehandhaafd, terwijl economisch en exploitatietechnisch sprake is van een afgeschreven situatie. Ook bij de herbestemming van monumenten wordt te vaak vastgehouden aan allerlei historische details, waardoor de exploitatie niet meer mogelijk is.”

Veranderingsgezind

Jan Kuijpers, de vierde generatie die leiding geeft aan het ruim 130 jaar oude familiebedrijf (25 personeelsleden, omzet 10 miljoen euro), slaat zich voornamelijk dankzij de utiliteitsbouw aardig door de crisis. “We hebben in 2009 al gereorganiseerd en bijvoorbeeld alle kleinbouw, zeg maar de klussen, afgestoten.” Een bouwer moet in zijn ogen nu vooral veranderingsgezind zijn, kansen zien en een vernieuwingsslag durven maken.

Sinds die tijd profileert Kuijpers zich steeds meer als ‘totaalaanbieder’ en werkt hij bij voorkeur vanuit de team- en partnergedachte. Hij heeft ervaren dat het alleen opereren in de bouwwereld te vergelijken is met een voetbalwedstrijd waarbij de afzonderlijke deelnemers elkaar voor het eerst op het veld ontmoeten. “Veel verschillende partijen die zonder coach en training, voor een vaak lage prijs en niet als team, steeds opnieuw goed moeten scoren. Dat dit lukt, is een utopie!”

kop

kkkkkkkkkkkkkk

Reageer op dit artikel