nieuws

Grondstoffenprijzen vanaf 2010 met 33 procent gestegen

bouwbreed Premium

Grondstoffenprijzen vanaf 2010 met 33 procent gestegen

Vanaf januari 2010 tot met maart 2012 zijn de grondstoffenprijzen gemiddeld met 33 procent gestegen. Met koper als aanvoerder met 73 procent en lood als lantarendrager met – 2 procent. De prijzen van zand en grind stegen een kleine 16 procent, die van staal 50 procent, die van non Ferro 22 procent en die van kunststoffen en hout 40 procent.

De grondstoffen zijn daarmee een stuk duurder geworden de laatste drie jaar. Het heeft de inflatie ruimschoots overtroffen. De grote vraag in het begin van 2010 is er debet aan. Men was helemaal gek van het idee dat alle ellende achter de rug was. De productie moesten worden opgevoerd. Dan was het wel handig om voldoende voorraden te hebben. Van de stijging van 33 procent werd in 2011 24 procent gehaald. Uit 2011 kwam 1 procent en uit 2012 8 procent.

Kijken we naar 2010 dan zien we de prijzen in de eerste drie maanden gemiddeld met 12 procent stijgen en in de overige maanden met 12 procent. De eerste drie maanden dus 4 procent per maand en daarna 1,3 procent. Waarbij koper de koploper was met 29 procent en betonstaal met 26 procent een mooie tweede plaats had, terwijl Aluminium en lood goedkoper werden met 2 en 8 procent in de eerste drie maanden. Koper schoot door naar 93 procent tegen het einde van het jaar. Maar ook hout deed met 11 procent de eerste drie maanden zijn best en met een stijging van 27 procent naar het eind van het jaar.

2011 gaf een totaal ander beeld. In dat jaar stegen de prijzen gemiddeld maar 4 procent de eerste 3 maanden en 1 procent tegen het einde van het jaar, dus een verlies in de laatste 9 maanden. In het begin van het jaar werd nog een kleine winst voor de non-ferro metalen genoteerd. Maar de rest van het jaar gaf een negatief beeld van 15 procent. Hout werd in 2011 een procent goedkoper. De kunststoffen pakten toch gemiddeld 14 procent erbij. De afzetvolumes lagen een stuk lager de jaren er voor. De vrees voor een tweede recessie zat er goed in, dan worden de voorraden op een minimumpeil gehouden.

2012 laat een iets positiever beeld zien. 8 procent deden de prijzen gemiddeld stijgen. Met de kunststoffen voorop zo rond de 27 procent. Hout, zowel vuren als hardhout, laat een kleine stijging zien van 4 procent. De laatste 9 maanden kunnen echter roet in het eten gaan gooien. De economie is nu even in rustte. De afzet is erg lauw zowel in de Europese als de Aziatische markten.

Ed de Rechteren van Hemert (NBI)

Reageer op dit artikel