nieuws

Appartement krijgt energie uit biogas

bouwbreed

De bouw krijgt steeds meer interesse voor de verplaatsbare anaerobe biovergisters van Seab Energy uit Southampton. Adviseur Nigel Dowler van het bedrijf leerde op de Britse vakbeurs Ecobuild dat architecten op die manier appartementengebouwen zelfvoorzienend willen maken.

“Het gas kan in een verwarmingsketel worden verstookt of via een warmte-krachtkoppelaar in de vorm van een gasmotor-generatorcombinatie worden omgezet in warmte en elektriciteit.” Alle benodigdheden om afval te vergisten en het gas op te slaan, zitten in een 40-voets container waarin naar ook een warmte-krachtkoppelaar is te installeren. De fabrikant levert zijn vergisters onder de naam MuckBuster en SEaB MB400. “Beide installaties zijn identiek”, zegt Dowler. “Maar niet iedereen wil een installatie voor de deur waarvan de naam nadrukkelijk naar afval verwijst”, legt hij het verschil in naamgeving uit. Het getal geeft aan hoeveel liter organisch afval een standaard installatie dagelijks op een conventionele anaerobe manier maximaal kan omzetten in biogas. Dat kunnen etenswaren zijn waarvan de datum is verstreken, mest of afval dat anders in het riool gaat. “Het hoeven geen specifieke soorten afval te zijn”, legt Dowler uit. “De machinerie mengt uiteenlopende soorten tot één homogene massa.”

Jaarproductie

Vierhonderd liter afval per dag is volgens Dowler goed voor een vermogen van 2 kilowatt. De jaarproductie van een installatie komt in volcontinubedrijf op 17,520 kilowattuur. Door verschillende installaties te koppelen kan het systeem elk vermogen leveren, zolang er maar voldoende afval in gaat. De terugverdientijd ligt tussen drie en zeven jaar bij een technische levensduur tot twintig jaar. Voor zover Dowler weet biedt de markt geen vergelijkbaar systeem. “Het is de reden dat we op onze installatie patent hebben gekregen.” Seab zegt in onder meer Nederland wederverkopers te zoeken. Promotor van warmte-krachtkoppelaars Cogen Nederland in Driebergen noemt vooral de modulaire opbouw van de MuckBuster interessant. Technisch valt er weinig op de installatie aan te merken, vindt ook biogasspecialist Sander Peters van Cogen. Wet en regel kunnen daarentegen het gebruik ervan in onder meer woningbouwprojecten in de wielen rijden. “Omdat de installatie geen conventionele brandstof gebruikt, moet er een volledige omgevingsvergunning voor worden aangevraagd.”

Reageer op dit artikel