nieuws

Aanbestedingsrichtlijn kan nog eenvoudiger

bouwbreed

De voorstellen voor nieuwe aanbestedingsrichtlijnen kunnen nog simpeler als de Europese Unie niet vier maar één richtlijn zou maken. Dat vindt de Britse hoogleraar aanbestedingsrecht Sue Arrowsmith van de Universiteit van Nottingham.

In de voorstellen van de Europese Commissie wordt er niet getornd aan het aantal aanbestedingsrichtlijnen; een voor de publieke sector, een voor de nutssector en een voor defensie- en veiligheidsopdrachten. Sterker nog, er komt er nog eentje bij, voor concessies.

Dat kan eenvoudiger, vindt Arrow­smith. Neem de Nutsrichtlijn als basis en harmoniseer de andere drie, schrijft zij in een stuk van haar hand ‘Modernisering van het EU-aanbestedingsregime: een blauwdruk voor ware eenvoud en flexibiliteit’.

“De Nutsrichtlijn voorziet in de juiste mate van flexibiliteit en is eenvoudiger en helderder opgeschreven dan de andere. Je moet er goed naar kijken en hier en daar wat aanpassen en het beste uit alle aanbestedingsrichtlijnen pakken. Maar de Nutsrichtlijn is wel het beste startpunt omdat deze voldoende flexibiliteit geeft”, aldus de hoogleraar.

Zij pleit niet voor volledig nieuwe regelgeving, maar heeft gezocht naar een effectievere manier om de twee belangrijkste doelstellingen van de EU, meer flexibiliteit en vereenvoudiging, te bereiken. De huidige voorstellen van de Europese Commissie geven wel wat meer flexibiliteit, maar voegen extra complexiteit en bureaucratie toe.

Voor inkopers en aanbestedende diensten in de publieke sector betekenen haar ideeën niet een totaal andere manier van werken in de praktijk. Wel geven ze meer helderheid en zekerheid. Dat geldt volgens haar ook voor aanbieders.

Transparantie

“Aanbestedende diensten moeten nog steeds dezelfde basisprincipes als transparantie en non-discriminatie toepassen, maar er zullen niet zoveel complexe wettelijke regels zijn. Volgens de huidige regels kun je iets perfect commercieel en naar eer en geweten aanbesteden, maar omdat er zoveel regels zijn en die ook nog onzeker zijn, is het gemakkelijk per ongeluk een foutje te maken zelfs al doe je nog zo je best om aan de regels te voldoen”, vindt Arrow­smith.

Ze beseft dat er veel tegenwerpingen mogelijk zijn tegen haar ideeën. Zo zegt de Commissie zelf dat het regime voor concessies anders is omdat de normale gunningsprocedures niet toepasbaar zijn. Arrowsmith is het daar volstrekt mee oneens. “Hoewel het voorstel voor de Concessierichtlijn geen procedure bij naam noemt, zijn alle regels van die procedures toepasselijk”, zegt ze.

Reageer op dit artikel